činžovní dům

Jedná se o činžovní nárožní dvoupatrový dům z konce 19. století, z roku 1884, který se nachází na severní straně Skuherské ulice na Pražském Předměstí. Spolu se sousedními budovami tvoří kompaktní uliční frontu s bohatou štukovou výzdobou. Dům je situován na území ochranného pásma městské památkové rezervace ČB. Jedná se o nárožní dvoupatrový dům na půdorysu obdélníka. Památková ochrana se vztahuje na dům včetně pozemku. Dům se nachází na obdélném půdorysu a je zastřešen sedlovou střechou zvalbenou na západní straně. Střecha je kryta taškami. Střešní uliční rovina na jihu i na západě je doplněna novými vikýři obdélného tvaru. Dům zaujímá celou parcelu. Obě dvě uliční průčelí z období pozdního historismu s barokními prvky jsou shodně architektonicky řešeny. Průčelí s bohatou štukovou výzdobu, se zaobleným armovaným nárožím a s krajními rizality je v celé ploše bosavané s odstupňující se hloubkou bosáže po patrech, kde ve zvýšeném přízemí je přiznáno hloubkové kvádrování s vrcholovými klenáky. Jednotlivá patra jsou od sebe oddělena patrovými předstupujícími římsami a plocha průčelí je ukončena předsazenou římsou s kladím a trigrify (volutové konzole). Plocha kladí je ozdobena ornamentální či květinovou výzdobou s festony. Sokl oddělený jednoduchou římsou je členěn sklepními obdélnými otvory v kamenném ostění. Ve zvýšeném přízemí je ve středu vstupní otvor v portálu s postraními pilastry a zakončený kordónovou římsou. Plocha cviklu mezi pilastrem a vrcholovým klenákem je zdobena ornamentálními a rostlinými motivy. Portál je prolomen dveřním ovtorem se štukovým lemováním, s přiznanými klenáky po obvodu oblouku. Ve dveřním otvoru jsou dvoukřídlá vrata s polokruhovým proskleným nadsvětlíkem, s kovanou mříží. Vrata jsou klasicistní. Okenní otvory jsou v okenních osách nad sebou v jednotlivých patrech. Okenní otvory ve všech patrech jsou ve štukových šambránách s přímou profilovanou nadokenní římsou(2. patro) nebo s trojúhelníkovým či segmentovým frontonem na ionských konzolách (1. patro). Plocha mezi oknem a frontonem nebo římsou je štukově pojednána s květinovou a ornamentální výzdobou. Okna ve všech patrech dosedají na průběžnou podokenní římsu. Pod parapety oken patra je plocha bohatě štukově pojednána s ornamentálními motivy. Krajní pole je tvořeno dvojicí oken v jednotné šambráně s jednotnou nadokenní římsou a s frontonem nebo římsou. Pod parapety se nachází kuželková balustráda. Okna jsou členěna do T, s pevným potcem. Okna jsou osazena ve velmi mělké špaletě. Dvorní fasáda hladká, zcela nestylová, členěna okenními otvory o nestejných rozměrech, ale v okenních osách nad sebou.