činžovní dům

Jedná se o měšťanský dvoupatrový dům s dodatečně vestavěným podkrovím z konce 19. století, z roku 1884. Dům se nachází na severní straně Skuherské ulice na Pražském Předměstí a tvoří se sousedními budovami kompaktní uliční zástavbu s bohatou štukovou výzdobou. Dům je situován na území ochranného pásma městské památkové rezervace ČB. Jedná se o dvoupatrový dům s dodatečně vestavěným podkrovím a s bohatou štukovou výzdobou uličního průčelí. Dům se nachází na obdélném půdorysu a je zastřešen sedlovou střechou. Střecha je kryta taškami. Obě střešní roviny jsou nově prolomeny střešními okny ve dvou řadách v okenních osách nad sebou. Uliční průčelí z období pozdního historismu s klasicistními prvky má bohatou štukovou výzdobu. Průčelí je ve zvýšeném přízemí a v prvním patře bosované s odstupňující se hloubkou bosáže po patrech, kde ve zvýšeném přízemí je přiznáno hloubkové kvádrování s vrcholovými klenáky. Jednotlivá patra jsou od sebe oddělena patrovými předstupujícími římsami a plocha průčelí je ukončena předsazenou římsou s kladím a trigrify (volutové konzole). Mezi trigrify jsou půlkruhové reliéfy s figurativními motivy. Sokl oddělený jednoduchou římsou je členěn sklepními obdélnými otvory v kamenném ostění. Výplň sklepního otvoru je tvořena oknem a kovanou volutovou mříží. Ve zvýšeném přízemí je ve středu vstupní otvor v portálu s postraními zdobenými pilastry a zakončený supraportou ve tvaru trojúhelníku. Výplň supraporty je zdobená rostlinýmimotivy ve tvaru rokajů. Supraporta je nesena konzolami, které přecházejí v pilastry. Plocha cviklu mezi pilastrem a vrcholovým klenákem je zdobena postavami andělů. Portál je prolomen dveřním ovtorem se štukovým lemováním a s přiznanými postraními klenáky a s vrcholovým klenákem. Ve dveřním otvoru jsou dvoukřídlá vrata s polokruhovým proskleným nadsvětlíkem. Vrata jsou klasicistní. Okenní otvory jsou v okenních osách nad sebou v jednotlivých patrech. Okna v patře jsou v mohutných šambránách s figurálními motivy a s nadokenními římsami. Nad nadokenními římsami jsou volutové štítky a po stranách čučky. Okna v patře dosedají na průběžnou podokenní římsu. Pod parapety je plocha bohatě štukově pojednána s ornamentálními motivy. Krajní pole je tvořeno dvojicí oken v jednotné šambráně s figurálními motivy, s jednotnou nadokenní římsou a s otevřenou suprafenestrou. Pod parapety se nachází kuželková balustráda. Okna ve 2. patře jsou ve štukových šambránách, s nadokenními římsami a s rostlinnými motivy nad římsou. Krajní pole o dvou oknech mají jednotvou suprafenestru s čučkami po stranách. Výplň suprafenestry tvoří maskaróny provázané akantovými listy. Mezi okny jsou vpadlá štuková pole. Dvorní fasáda hladká, zcela nestylová, členěna okenními otvory o nestejných rozměrech, ale v okenních osách nad sebou.