zámek

Zámek, na okraji parku, přístupný přes bývalý hospodářský dvůr s pivovarem. Rozlehlý obdélný komplex původně renesančních jednopatrových budov kolem dvou čtvercových nádvoří, oddělených příčným křídlem s průjezdem. Na vstupní severní křídlo navazuje v nároží k východu stejně vysoká kaple s odsazeným pětibokým závěrem. Západní stranu předního nádvoří , v místě někdejšího dvorka s kašnou a ohrazením, vyplňuje účelová třípatrová stavba domova mládeže z přelomu 80. a 90. let 20. stol.. Protější stěnu v koutech obohacují polygonální patrové přístavky. Fasády: Kvádrová omítková bosáž pokrývající přízemí nad soklem, tvoří podnož budovy, na níž dosedá patro, členěné hladkými lisenami, nesoucí široký hladký vlys a korunní římsu. Průčelí jsou pravidelně členěna okny s kamennými lištovými šambránami s parapetními římsami. Fasády kaple, založené ve svahu na vysoké zděné podnoži, člení lisenové rámy zvýrazněné pásovou bosáží svislých prvků. Mezilehlá hladce omítaná pole prolamují vysoká hrotitá okna. Střechu kaple akcentuje jehlancový sanktus s lucernou. Vstupní průčelí zámku zahrnuje i vstup do kaple s půlkruhovým nadpražím a krátkým předloženým schodištěm. Osově umístěný průjezd do zámku je opatřen kamenným půlkruhovým portálem spíše pevnostního charakteru, pojednaným mohutnými kamennými bosami. Fasády nádvoří, jsou pojednané obdobně jako exteriérové. Severojižní osa areálu je prolomena původně trojicí průjezdů až do parku, v současnosti je parkový průjezd zaslepen, zachován však zůstal jeho barokní portál do parku: má podobu barokní edikuly s předsazenými sloupy s kompozitními hlavicemi, nesoucími zalamované kladí s roztrženým, konvexkonkávně tvarovaným frontonem. Mezi jeho úseky je vloženo na podstavci sousoší s erbem a dvěma jednorožci, jako štítonoši. Erb s kancem a hlavou jednorožce, završený korunou, je doplněn páskou s plastickým textem: VERITAS ET IUS. Půlkruhový vstup je rámován archivoltou s výrazným klenákem, provázaným až do edikulové římsy a pokrytým reliéfním rokajovým ornamentem. Zadní strana průjezdu je opatřena jednodušším kamenným ostěním s profilovanou půlkruhovou archivoltou. Přední nádvoří je v ose průhledu od vstupu akcentováno reprezentativním rokokovým edikulovým portálem spojovacího křídla spojeným s balkonem a iluzívním štítovým nástavcem v ploše fasády. Vlastní kamenný portál průjezdu má v pravoúhlém orámování jednoduché lištami profilované ostění se stlačeným obloukem archivolty, jejíž převýšený vykrajovaný klenák je provázán do římsy. Cvikly, vlys i klenák pokrývá reliéfní dekorativní rokajový ornament. Edikula je zdvojená, v zadním plánu s hladkými sloupy s kompozitními hlavicemi pod zalomeným kladím, v předním plánu s tordovanými sloupy a krátkým úsekem kladí, nesoucím balkon s lehce konvexně vypouklým půdorysem. Zábradlí balkonu je sestaveno z hranolových baluster mezi nárožními pilířky, zakončenými rokokovými vázami. Součástí architektury portálu se stává i optický nástavec v zadním plánu, lemující dveře na balkon. Ten kolem pravoúhlého ostění s klenákem má kromě bočních křídel, pokrytých dekorativním rokajovým ornamentem s reliéfními vázami, je opatřen zalamovaným kladím s volutovými úseky roztrženého frontonu po stranách, které ještě vertikálně doplňují menší vázy. Kladí se nad klenákem zalamuje a tvoří základ pro podstavec trojdílného erbu. Uprostřed erb Bubnů s vystupujícími helmicemi, po stranách dva korunované erby. Architektura celého útvaru zabírá výšku celé patrové fasády. Na boční fasádě předního nádvoří je osově umístěn segmentový vstup, opatřený secesním štukovým portálem od J:F.Rouse, asi z r. 1901. Jde spíše o sochařsky ztvárněné lemování segmentového vstupu, nikoli tektonické pojetí. Postranní stojky mají podobu ploše vystupujících pilastrů s popínavými kmínky, které se rozvětvují na pozadí výjevu v nadpraží ve vegetabilní plošnou dekoraci obdélného rámce. Na abacích pilířů jsou bočně usazeny reliéfní ženské figury andělů ve splývavých řízách, s květy ve vlasech, jejichž vysoko rozepjatá křídla akcentují celou scénu. Postavy přidržují vztaženýma rukama kartuši s erbem Parishů, s plastickou korunou v klenotu. Fasáda zadního nádvoří je v přízemí spojovacího křídla obohacena půlkruhovými arkádami na pilířích, druhotně zaslepenými a prosklenými. Interiér zámku: dvoutraktová dispozice, v přízemí převážně klenutá, se styčnými výsečovými klenbami na chodbách, z nichž se kamennými profilovanými portály vstupuje do místností s různým i typy valených výsečových nebo klášterních kleneb, často s hřebínky na hranách, v části dispozice jsou prostory plochostropé, jinde klenuto sledem valených segmentových kleneb. Ojediněle zachovány zbytky štukové výzdoby. Patro plochostropé.