vila

Vila Franze von Hardtmuth je velkoryse pojatá budova půdorysu „L“. Stavba připomíná drobnější šlechtické sídlo v pseudobarokním slohu. Vila je patrová, se zvýšeným přízemím, suterénem a druhým patrem umístěným ve spodní úrovni mohutné mansardové střechy. Severní a východní průčelí jsou symetricky komponována, jižní a západní průčelí mají méně okázalý charakter. Průčelí jsou členěna okenními šambránami a pásovanou nárožní bosáží. Architektonické členění je doplněno plastikami putti a dekorativními vázami. Ačkoli se jedná o vilu samostatně stojící v zahradě, je zde zřetelné rozlišení uličních a dvorních fasád. Severnímu průčelí předstupuje osově umístěný trojosý rizalit s kočárovým nájezdem krytým terasou s balustrádou, rizalit vrcholí štítem s proláklými rameny a segmentovým štítovým nástavcem s vázou ve vrcholu a sousošími při základně ramen. Ve štítu je prolomeno obdobně tvarované trojdílné okno. Shodný štít nalezneme v ose východního průčelí, jehož krajní osy jsou zdůrazněny mírně předstupujícími jednoosými partiemi s přízemními segmentovými rizality, které tvoří v patře balkony s balustrádovým zábradlím. Střední část parteru východního průčelí je tvořena kašnou a terasou přístupnou dvojicí dvouramenných schodišť, kompozice je opět zdobena plastikami putti. V přízemí jižního průčelí předstupuje před hmotu vily zimní zahrada s ocelovou střešní konstrukcí od I. Grindla. Východní a severní křídlo vily obklopují rosarium, na jižní a západní straně obehnané balustrádou, která tvoří v JZ nároží osmiboký parapet již nedochovaného dřevěného altánu. Na terasu rosaria vede ze zahrady schodiště.