sýpka

Sýpka v areálu usedlosti čp. 1123/226 (staré čp. 23) se nachází 2 km jižním směrem od historického jádra města České Budějovice a je situovaná na území vesnické památkové zóny Rožnov, na pravém břehu Vltavy. Usedlost je významným prvkem urbanistického uspořádání v historické zástavbě a jeho nedílnou součástí. Usedlost je novodobě přestavěna a zmodernizována na dílnu. Předmětem památkové ochrany je pouze zachovalá renesanční sýpka. Renesanční patrová sýpka orientována štítem do ulice Lidické má obdélný půdorys a je zastřešena polovalbovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Sýpka je zděná a poměrně velkých rozměrů. Průčelí je ukončeno profilovanou patrovou římsou nad kterou se zvedá dvoustupňový štít. Spodní plocha průčelí pod římsou je zdobena psaníčkovými sgrafity a je členěna třemi úzkými (štěrbinovými) větracími otvory se sgrafitovým rámováním. Nad levým otvorem v patře se zachoval letopočet 1564. Korunní římsa je výrazně profilovaná a zdobená sgrafitovými prvky a ornamenty (polokruhy, šipkami). Římsa je oplechována. Dvoustupňový štít je členěn na dvě části, na spodní štít a štítový nástavec, jenž jsou odděleny profilovanou římsou. Spodní štít je v ploše členěn trojicí polopilastrů s římsovou profilovanou hlavicí. Mezi pilastry jsou prolomeny dvě štěrbinová větrací okénka se sgrafitovým lemováním. Ve spodní části se uplatňují volutová křídla. Štítový nástavec s volutovými křídly ve spodní části je ukončen srdcovitě, s volutami. Plocha štítu je zdobena nepatrnými sgrafitovými motivy. Dvorní fasády hladké bez štukových profilací. Západní fasáda s polovalbovým štítem je členěn čtyřmi větracími otvory. Dvorní severní fasáda je v přízemí prolomena jedním štěrbinovým otvorem se sgrafitovým rámováním a jedním dveřním otvorem se segmentovým zakončením. Doplnění popisu: Doplňující restaurátorský průzkum průčelní sgrafitové fasády, který vypracoval Mgr. Josef Novotný (Orientační restaurátorský průzkum. Průčelní fasáda sýpky u statku v Rožnově č. p. 23. V Praze dne 13. března 2013) prokázal, že sgrafitová fasáda sýpky je výsledkem kompletní rekonstrukce z počátku 80. let 20. století, která byla provedena kvalitně na základě zachovaných, avšak odstraněných zbytků původní renesanční výzdoby.