dům

Jedná se o samostatně stojící dům na severní straně náměstí Mikuláše z Husi. Jižní část domu je jednopatrová a je krytá mansardovou střechou s vikýři, novodobější přístavek vložený do parkánu je přízemní, s terasou na úrovni prvního patra. Na SV sousedí s klasicistní Mariánskou bránou. Se svou historizující fasádou členěnou bosáží, lizénami a šambránami kolem oken a mansardové valbové střechy zcela ovládá SZ část náměstí. Objekt vznikl na začátku 19. století, od výstavby až do roku 1888 sloužil jako nemocnice. Samostatně stojící dům stojící na severní straně náměstí Mikuláše z Husi. Jižní část domu je jednopatrová a je krytá mansardovou střechou, na SV a JZ vždy s trojicí novodobých s vikýřů. Fasáda je rozdělena průběžnou patrovou a hlavní římsou, obě jsou profilované. Přízemní část je členěna bosáží v celé ploše. Horní patro má bosované pouze nárožní lizény a na SV a JZ fasádách jsou bosované lizény i mezi jednotlivými okny. Okna v patře mají kolem oken plastické šambrány, pod okny jsou podokenní římsy se štukovanými parapety. Novodobější přízemní přístavek vložený do parkánu je přízemní, členění fasády je obdobné, ale dekorativnější - zpracované pod vlivem secese, je zde použita i hrubá omítka, lizény mají secesní členění. Okna jsou větší, také s secesním členěním. Na úrovni prvního patra je terasa s balustrádou.