terasa se sochami

Soubor soch je součástí uměle vytvořeného amfiteátru, na terase nad silnicí, otočeného k severu. Svah nad silnicí je podepřen hned dole asi 150 cm vysokou zdí z velkých kamenných kvádrů, uprostřed zalomenou do tupého úhlu. V zalomení 7- stupňové schodiště s litinovou brankou do hloubky 2x zalomenou. Nad zdí lichoběžníková terasa, vpředu lemovaná esovitě prohnutou balustrádou, vzadu ukončená vysokou zdí z kamenných kvádrů, dvakrát zalomenou a na okrajích sníženou čtvrtkruhovým vykrojením. Uprostřed terasy se zvedá jehlanec se sochou Panny Marie. Na balustrádě na pilířích vlevo socha sv. Matouše, vpravo socha Judy Tadeáše. Po stranách branky na pilířích balustrády vlevo poprsí starce (sv. Jáchym), vpravo socha staré ženy (sv. Anny) (rodiče Panny Marie). Na obou koncích balustrády vzadu vázy. Na zadní zdi na nárožích vlevo socha sv. Josefa, vpravo socha sv. biskupa ( sv. Augustin). Na zalomeních zdi sedící sochy sv. Apolónie a sv. Barbory. Všechny sochy tvoří uzavřený celek, směřující svými postoji, gesty i pohledy k centrální soše P. Marie. Celý soubor soch, včetně podstavy a pilíře pod mariánskou sochou, jsou v současné době uloženy a také prezentovány v lapidáriu v budově obecního úřadu v Dolní Dobrouči.