venkovská usedlost

Malá venkovská usedlost bezzemka vzniklá průběhu 18. století (asi v druhé polovině) na obecních pozemcích v jižní části vesnice Telecí. Obytný dům s klasickým trojdílným jádrem má smíšenou komorově-chlévní dispozici a světnici v levé (jižní) orientaci. Konstrukce jeho stěn je smíšená, respektive prostor chléva, dýmník a podezdívky jsou kamenné (rula) zbytek konstrukcí je dřevěných. Jednoprostorová stodola je roubená z částečně přitesaných trámů. K ní z vnější strany přiléhá úzký bedněný dřevník krytý přesahem její střechy. V jižní části dvora byl ke konci 19. století z cihel vyzděn jednoprostorový zaklenutý objekt chlévů, který tak vytvořil malý trojboký dvůr uzavřený směrem ke komunikaci dřevěným ohrazením. Všechny tři objekty usedlosti se dochovaly v materiálové a konstrukční skladbě v autentické podobě odrážející jak dobu vzniku domu, tak stavební úpravy na přelomu 19. a 20. století. Poloha dýmníku je poměrně neobvyklá. Dýmník je umístěn přímo ve světnici a ústí jeho topeniště je otočeno směrem k zadní podélné stěně domu. Zde se tak vytvořil malý a úzký prostor kuchyňky oddělený od světnice dříve jen tenkou příčkou. Další mladší úpravou bylo zvětšení oken v průčelí světnice. Původní okno světnice se dochovalo v nádvorní stěně. Průčelí domu bylo také následně obedněno svisle kladenými prkny s laťováním. V průběhu 20. století došlo k obnově krovů nad obytnou částí a stodolou spočívající ve výměně nefunkčních částí, zpevněním starších prvků a obedněním střešního pláště. V některých partiích zůstala jako podkladní plocha starší šindelová krytina. Krytinu na všech objektech usedlosti dnes tvoří nakoso kladené eternitové šablony.