dům

Nárožní jednopatrový dům nepravidelného půdorysu s vnitřním dvorkem. Jižní průčelí je šikmo natočené do ulice Martina Húsky, západní průčelí je orientováno do ulice Radnická. Severní stranou přímo sousedí s radnicí. Hlavní vstup do domu je orientován do průjezdu v ulici Martina Húsky. Objekt se nachází v městské památkové rezervaci Tábor. Nárožní jednopatrový dům téměř lichoběžníkového půdorysu s malým vnitřním dvorkem, na jehož jižní straně je zachována pavlač na krakorcích. Pavlač je uzavřená dřevěnou konstrukcí. Plný parapet a nadpraží prosklených otvorů jsou ze strany exteriéru zvýrazněny plastickými dřevěnými kazetami. Trojice obloukových otvorů nad parapetem má pevné zasklení rozčleněné do 9ti tabulek. Hlavní jižní průčelí orientované do ulice Martina Húsky je 3 osé a vrcholí tříetážovým obloučkovým štítem táborského typu renesančního tvarosloví, který je ovšem až novodobý (pravděpodobně 1935). Hlavní římsa na hlavním průčelí je doplněna krátkými konzolkami z kvádrů a je zakončena keramickou, pálenou krytinou - prejzy. Jednotlivá patra štítu jsou od sebe oddělena oplechovanými římsami, štít vrcholí půloválem. Jižní, západní a část JZ fasády před průjezdem má patrovou římsu s oplechováním. Na SV k domu přiléhá srostlice hmot se světlíkem, na úrovni parteru s průjezdem, nad průjezdem valeně zaklenuta, nad okny s výsečemi. Část tohoto “křídla” přináleží k domu čp.54, část k vedlejšímu domu čp.22, ovšem štít s dvojicí oken orientovaný do ulice Martina Húsky je společný pro oba domy a byl také jako celek zahrnut (kromě jednoho okna náležícího k domu čp.22) do celkové rekonstrukce v roce 1996. Štít je obloučkový, s křídly, zakončený půlkruhem. Hlavní mělká římsa a římsa pod půlkruhem je doplněna dekorativními ozuby. SV okno v křídle nad průjezdem má kamenné ostění se skosením. V průjezdu v místě vstupu je osazen kamenný portál. Západní průčelí je 4 osé. Část JZ průčelí před průjezdem je jednoosá. Fasáda je řešena dvoubarevně, kolem oken jsou plastické šambrány, přízemí je členěno pásovou bosáží. Na nárožích v patře a pod hlavní římsou jsou plastické lizénové pásy.