hospodářská budova

Hospodářská budovu je v ose sever – jih obdélná stavba, tvořící východní zástavbu v rámci vnitřní plochy Malé pevnosti. Jedná se o přízemní zděnou budovu, rozdělenou hmotově do tří částí. Střední část je oproti bočním dílům převýšená o půdní nadezdívku. Průčelí jsou poměrně jednoduše řešená. Hlavní západní podélné průčelí je u severní části členěna na výšku obdélnými okenními otvory lemovanými prostými šambránami a na výšku obdélným vstupem; střední část je členěna patnácti osami, tvořenými okenními otvory, vstupy a osově umístěným portálem průjezdu a v úrovni půdní nadezdívky šesti malými naležato obdélnými okny; jižní část je šestnáctiosá v rytmu opakujícího se modelu okno – vstup – okno, vyjma jižního konce, kde je pouze vstup. Vstupy i okenní otvory jsou na výšku obdélné, pískovcový portál průjezdu má ve vrcholu tvar stlačeného oblouku. Veškeré otvory jsou lemovány prostými hladkými šambránami, event. některé vstupy mají dřevěné obložkové zárubně. Průčelí všech tří částí vrcholí korunní římsou. Severní a jižní štítová průčelí, vymezující stavbu, jsou dvouosá, opatřená dvojicemi obloukově ukončených zaslepených portálů. Severní trojúhelný štít je prolomen osově umístěným na výšku obdélným otvorem, jižní trojúhelný štít pak jedním osově umístěným sdruženým okenním otvorem (okna půlkruhově ukončená), nad nímž je umístěn ještě jeden malý kruhový okenní otvor. Zadní, východní, fasáda objektu je opět v ose otevřena portálem průjezdu, ukončeným stlačeným obloukem. Ostatní osy tvoří na výšku obdélné okenní otvory či vstupy. Sokl budovy je obložen pískovcovými deskami. Nároží jsou zvýrazněna hladkou omítkovou kvádrovou rustikou střídavé délky. Základní plochy průčelí jsou pokryty hrubou omítkou. Střecha, resp. střechy, nad hospodářským objektem jsou sedlové, s hřebeny orientovanými v ose sever – jih. Střední část objektu má západní střešní rovinu opatřenou dvojicí zděných stupňovitých nákladových vikýřů. Západní střešní rovina jižního dílu hospodářské budovy je pročleněna čtyřmi volskými oky. Východní střešní rovina severního dílu objektu je na jižním konci opatřena sedlovým vikýřem a u středního převýšeného dílu pak jedním pultovým vikýřem. Převážná část prostor hospodářské budovy je plochostropá. Pouze osově umístěný průjezd a s ním severně i jižně bezprostředně sousedící prostory jsou sklenuty stlačenými valenými klenbami s pětibokými výsečemi.