dolní portál tunelu

Dolní portál je umístěn na výtokové, jihovýchodní straně tunelu. Vystavěn byl v neorenesančním slohu. Průčelí portálu tunelu, šířky 405 cm a výšky 359 cm, je vyzděno z režných, pravidelně opracovaných kamenných kvádrů. Jeho plocha je svisle členěna přízedními pilířky, lehce odsazenými od nároží, vyzděnými z pěti kvádrů nad sebou. Prostor mezi pilířky zcela vyplňuje vstupní otvor šířky 184 cm a výšky 270 cm, završený klenbou se stlačeným obloukem, dosedající na rozšířené hlavice svislých úseků veřejí. Klenba je složena z patnácti klenáků výšky 29 cm, vrcholový klenák výšky 35 cm je předsazený. Cvikly po stranách oblouku jsou jako jediná plocha vyzděny s režného lomového kamene, se spárami vyplněnými cementovou maltou. Průčelí je ukončeno jednou odstupněnou oběžnou římsou, nad ní průčelí uzavírá nízký vodorovný nápisový pás, složený ze dvou na sebe napojených kvádrů, na jejichž přední straně je vytesán nápis: Im Iahre 1823, značící rok dokončení prací na druhém úseku plavebního kanálu, o výšce písma 16 cm. Ve zdivu mezi levým přízedním sloupem a nárožím je vynechána malá nika 12 x 12,5 cm o hloubce 11,5 cm. Z vnitřní stany portálu vstupního otvoru se dochovaly železné závěsy (horní na pravé straně chybí) původních dvoukřídlových, dovnitř otvíravých vrat. V široké zalomené špaletě vstupu jsou vytesány otvory včetně náběhu na zasunutí zajišťovací závory. Na vnitřní plochu portálu se přímo napojuje zdivo a valená klenba tunelu. Na pravé severovýchodní straně portálu je otevřený vstup rozm. 90 x 214 cm do plochostropé předsíňky rozm. 1,48 x 1,27 m s hliněnou podlahou, z níž je po levé straně přístupný tunel. Předsíňka má stěny z režného řádkového zdiva z opracovaných kamenných kvádrů, strop tvoří čtyři opracované kamenné desky šířek 26 až 61 cm. Průchod z předsíňky do tunelu š. 117 – 120 cm býval též uzavřen dveřmi, po nichž se dochovaly na pravé straně kamenného portálku železné závěsy. Boční vstup do tunelu umožňoval uzavření širokých dvoukřídlých vrat zvnitřku a pak již jen následné uzamčení užších dveří v předsíňce. K předsíňce zprava v mírně zešikmeném úhlu přiléhá tarasní zídka bočního svahu v délce 2,93 m. Na levou stranu portálu navazuje 0,78 m dlouhá a 1,77 m vysoká zeď, vyzděná ze čtyř řad velkých opracovaných kamenných kvádrů. Zeď se potom zalamuje jižním směrem v délce 3,13 m a její koruna klesá. Tato část je vyzděna z nerovnoměrných kvádrů různých rozměrů. Ve druhé polovině roku 1980 byla provedena oprava portálu. Celkové náklady na opravu tehdy činily 13.000,- Kčs. O této akci svědčí v levé opěrné zdi osazený pamětní nápisový kámen rozm. 107 x 34 cm s vytesaným šestiřádkovým nápisem: DOLNÍ PORTÁL TUNELU SCHWARZENBERSKÉHO PLAVEBNÍHO / KANÁLU BYL PRO NEBEZPEČÍ ZŘÍCENÍ ROZEBRÁN A ZNOVU / POSTAVEN PÉČÍ ODBORU KULTURY ONV PRACHATICE / A NÁKLADEM VOJENSKÝCH LESŮ A STATKŮ. PRÁCI / PROVEDL TOMÁŠ NOVÝ Z HOROSEDEL JAN VOJTA ZE ZÁHOŘÍ / A ANTONÍN HEŘTA Z BOHUMILIC V ROCE 1989. Pamětní kámen byl osazen po opravě portálu v opěrné zídce 19.května.1981. Koryto plavebního kanálu je v určité délce kolem portálu zastropeno a zasypáno, terén je hliněný, nerovný.