dům

Nárožní dům v bloku domů vymezeném ulicí Provaznickou, Kotnovskou, Pražskou a bezejmennou uličkou spojující ulici Pražskou a Kotnovskou. Hlavní vstup do domu orientován do ulice Pražské, boční vstup je orientovaný do ulice Provaznické. Dům má zachovalé sgrafitové průčelí s postranními křídly a s pilastry vrcholící obloučkovým štítem táborského typu. Nárožní jednopatrový, částečně dvoupatrový dům. Severní část domu je kryta sedlovou střechou s hřebenem kolmým na Pražskou ulici. Navazující část na východě a západě se zvýšenými nadezdívkami orientovanými do obou bočních ulic je krytá dvěma pultovými střechami se spádem směrem do středu domu, následuje trakt (původně dvorek) v horním patře s ochozem otevřeným dovnitř dispozice, který je krytý sedlovými stříškami. Jižní část domu je zastřešena opět sedlovou střechou s hřebenem kolmým na Pražskou ulici. Hlavní průčelí je orientované do Pražské ulice. Hlavní římsa průčelí má jemnou profilaci. Dvoupatrový štít s postranními křídly s pilastry vrcholí obloučkovým štítem táborského typu. Ve spodní části štítu je trojice oken, nad kterými je profilovaná římsa Na východní straně polokruhově klenutý průjezd volným nárožním loubím s kamenným sloupkem. Průjezd zasahuje přibližně do poloviny délky domu, na průjezd navazuje bezejmenná ulička rovnoběžná s Provaznickou ulicí. Za průjezdem se dům zužuje. V severní fasádě při západním nároží lomený, kamenný, gotický portál s výžlabkem. Severní, západní v části se sedlovou střechou a část východního průčelí orientovaného do Pražské ulice je pokryto psaníčkovým sgrafitem. Dlouhé boční západní průčelí orientované do svažující se ulice má několik výškových úrovní. Na severní část se navazuje zvýšený úsek v horní části členěný nad profilovanou římsou pilastry s jednoduchými renesančními hlavicemi. Fasáda pod římsou je pokryta psaníčkovým sgrafitem. Část s pilastry je bez sgrafit. Dále navazuje úsek v patře s předsazenou zděnou lodžií podepřenou trojicí kamenných krakorců. Lodžie je otevřená do ulice polokruhovým obloukem. Směrem jižním navazuje na lodžii arkýř. Lodžie s arkýřem mají hladkou omítku. Jižní část průčelí je dvoupatrová, má hladké průčelí se sgrafitovým rámováním kolem oken. Nad lodžií s arkýřem je ochoz krytý sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s Provaznickou ulicí. Směrem do ulice je ochoz uzavřený prkny. Východní, v jižní části ustupující průčelí je výškově řešeno obdobně, ovšem bez lodžie a arkýře. Omítka je hladká. Krytina na většině střešních rovin je novodobá, keramická (bobrovka), pouze dvorek je zastřešen pultovou střechou s měděným plechem.