zámek

Zámek se nachází v centru města, na levém břehu Tiché Orlice. Zámek je postaven jednopatrový, nepodsklepený, postavený ze smíšeného zdiva, s monochromní vápennou omítkou (sytě okrová, na vystupující části kaple bílá) s pravidelnou čtyřkřídlou dispozicí, uvnitř v dlouhých křídlech (J a S včetně nárožních částí) nepravidelná, převážně dvoutraktová, na V a Z pravidelný dvoutrakt s užšími chodbami při nádvoří, v přízemí otevřenými arkádami. Na V vystupuje polygonální závěr kaple (v patře), v přízemí otevřený. Valbová střecha, na kapli vysoká atika. Exteriér – (vyjma kaple): v přízemí hrubá omítka, ukončená profilovanou mezipatrovou římsou, profilovaná římska probíhající pod okny 1. patra, profilovaná hlavní římsa. Okna šestitabulková, převážně se silnějším poutcem pod horní třetinou, dvojitá (vnější v lících), z části (zejména vnitřní) ještě klasicistní, profilovaná, v přízemí v hladkých šambránách, na vnějších fasádách s kamennými podokenními římsami, v patrech sdružená po bocích oken pilastry, sedící na podokenní římse a nesoucí kladí s hladkým vlysem a profilovanou přímou římsou. Východní průčelí: levá část trojosá, dále silně vystupující trojboký závěr kaple (po 1 ose na všech třech stranách) a trojosá pravá část. V přízemí meziokenní klasicistní mříže za svislých prutů a dvou vodorovných spojek, v levé ose levé části a střední ose pravé doplněny vloženými ovály s odstupněnými objímkami a drobnými kovanými květy na obloucích, v patře v levé ose jen polovina sdruženého okna. Hmota kaple převýšena, členěná mezipatrovou římsou, římskou v úrovni parapetů oken přilehlého průčelí a ukončena profilovanou římsou na vlysu s konzolami zdobenými lity místo triglyfů a pásu se zubořezovým vroubkováním místo kladí. Na nárožích římsa téměř třičtvrtěkruhově obíhá kolem válcovitých přípor, nasazených na profilované patky v úrovni nad okny 1. p. a vrcholících nad atikou kovovými špicemi. Atika je ukončena římsou a složena ze čtvercových prolamovaných tvárnic. Přízemí prolomeno segmentově zaklenutými průchozími otvory, v patře velká segmentově zaklenutá okna, pod nimi (ještě nad podokení římsou) tří kazety s motivy rozet, nad nimi segmentem vyklenuté římsy, jejichž krátké svislé úseky podpírají plastické konzolky, na římse ve vrcholu a na koncích drobná plastická listová ornamentika. Nápisy nad okny zanikly (pouze přetřeny?). Severní průčelí: desetiosé, v přízemí jednoduché meziokenní mříže ze svislých prutů čtvercových a vodorovných páskových, prosekávaných. Západní průčelí: osmiosé, s bočními dvouosými mělkými rizality, přízemí vyjma pravého rizalitu též s hladkou omítkou. V přízemí (zleva) tři okna bez šambrán, 1. slepé, ve 4. ose široký půlkruhově zaklenutý vjezd bez profilace, s patními kameny a dvoukřídlými vraty s olištovanými výplněmi, 5. – 8. ose prosklené dveře, kryté ještě žaluziovými křídly, v jednoduchém orámování, před pravým rizalitem skleněná pultová stříška s kovovou konstrukcí. V patře sdružená okna pouze na rizalitech, jinak obyčejná. Jižní průčelí: osmiosé, 4. – 6. osu (zleva) tvoří rizalit. V 1. – 2. ose přízemí francouzská okna jako na přilehlém Z průčelí, 2. bez šambrány, pod 3. osu dvě okna, v 5. ose býv. dvoukřídlé dveře (nyní elektrorozv. skříň) se žaluziovými křídly a tímtéž nadsvětlíkem, v šambráně a s vystupující přímou profilovanou nadpražní římsou v úrovni římsy mezipatrové. V přízemí ve., 6., 7., a 8. ose jednoduché meziokenní mříže. Nádvoří: Východní strana: trojosá, v přízemí tři půlkruhové arkády s náběžními profilovanými římskami pilařů se sekly, v patře (typická) sdružená okna. V horní třetině střechy vystupuje hmota kaple s příporami a římsou (konzoly a zubořez chybí), hladká atika uprostřed štítovitě zvýšená, prolomená kruhovým okénkem a ukončená pěkným tepaným křížem. Severní strana: dle patra šestiosá, vlevo jen polovina sdruženého okna. V přízemí osm otvorů, z toho 1. a 8. dveře (1. dvoukřídlé, s nadsvětlíkem) v pravoúhlých hladkých ostěních, 3. půlkruhově zaklenuté dvoukřídlé prosklené dveře se sluncovým nadsvětlíkem, ostatní okna, v2. a4. ose s jednoduchými mřížemi. Západní strana: stejná, uprostřed svislý ústupek. V přízemí v 1. ose zleva pravoúhlý, ve 4. ose půlkruhově ukončený vstup, řešení podobné jako naproti. Střecha: valbová, krytá bobrovkami, drobné vikýřky s dvoudílnými okénky a sedlovými stříškami. komínky omítané, ukončené římskami. (ing. arch. Svoboda, X 1987)