dům

Dům v exponované nárožní poloze, který spolu s čp. 179 a 182, které jsou též kulturními památkami, uzavírá blok domů mezi Kotnovskou a Hradební ul. na západní straně. Pohledově exponovaný nárožní dům ve významné poloze s uplatněním v dálkových pohledech na město, hodnotný ve své celkové architektonické hmotě i detailní úpravě průčelí. Jednopatrový dům s dvouosým průčelím na jižní straně, vrcholícím dřevěným pološtítem a šindelovou polovalbou. Na jihozápadním nároží masivní opěrný pilíř – šikmo se rozšiřující zeď. Jižní průčelí dvouosé, v přízemí značně nerovné, pokryto sgrafitovým kvádrováním. V přízemí zaslepený půlkruhový portálek (cihelný) s kamenným profilovaným schůdkem a jedno okno. Dvě okna v patře. Okna dřevěná, převážně se šestitabulkovým členěním, pravděpodobně z roku 1937. Bedněný štít s jedním čtvecovým okénkem v horní třetině. Západní boční průčelí nepravidelné, čtyřosé. Novodobá omítka napodobuje původní sgrafitové kvádrování. Severní průčelí vzniklo ubouráním čp. 180 – nejsou zde žádná okna. Dle vyjádření majitelky demolice čp. 180 způsobila statickou poruchu a je nutno postavit novou štítovou zeď. Východní průčelí je novodobé, v podobě z roku 1937. Hmota dvouramenného schodiště vystupuje z průčelí jako mohutný rizalit. Oknapo stranách. Kryto sedlovou stříškou, kolmou na hlavní hřeben. V přízemí je k tomuto rizalitu přistavěn blok WC – pravděpodobně dříve chlívek. V prvním patře nad přístavkem je terasa, s vchodem do domu na mezipodestu schodiště. Fasáda hladká, bez sgrafita. Střecha je sedlová, s polovalbou do Hradební ulice. Na východní stranu je stříška jako u vikýře pro krytí rizalitu se schodištěm. Krytina: dřevěný šindel, dva pultové vikýře na západní stranu. Střešní okno na východní stranu. Dvorek je dnes přístupný z Hradební ulice novodobými dvoukřídlými dřevěnými vraty v cihelném portálku, který má v koruně sedlovou stříšku. Úzký průchod kolem domu má podlahu vybetonovanou s náznakem dlaždic, od souseda čp. 182 je oddělen cihelnou zdí cca 3m vysokou. Druhá část původně jednoho dlouhého dvorku se mírně zužuje. Od dvorku souseda čp. 179 je oddělen pouze lehkým plotem – vyplétaná dřevěná konstrukce. Povrch je betonový, s náznakem dlaždic. Vede zde kovové schodiště s trubkovým zábradlím na terasu nad místnostmi WC.