dům

Dům tvoří součást bloku, zalomené průčelí se dvěma štíty je orientováno jižním směrem. Ve vnitrobloku patří k domu malý vnitřní dvůr (atrium). Oba sousedící domy čp.204 a 203 patřily významné táborské židovské rodině a byly využívány (čp.204 celý, čp.203 zčásti) jako provozní místnosti pro sběr druhotných surovin. Krátce před 2. světovou válkou „prodal“ židovský majitel dům čp.204 svému zaměstnanci a emigroval do Anglie. Po skončení války byl dům „vrácen“, avšak židovský majitel se do republiky nevrátil. Na začátku 50.let min. století byl dům zestátněn a přechází do majetku n.p. Sběrné suroviny, který zde provozuje sběrnou činnost dalších asi 20 let a poté se přemisťuje do jiných prostor v Táboře. Dům získává obec Tábor, která přistupuje v roce 1973 k jeho rekonstrukci pro bytové a kancelářské využití. Původní majitel ani Sběrné suroviny neprovedli podstatnější stavební zásahy v domě. Technologické změny (váha zabudovaná do podlahy, lis na balíky papíru apod.) byly snadno odstranitelné a neohrozily památkovou hodnotu domu. Jediným výrazným stavebním zásahem bylo zřízení nového krovu v padesátých letech se stojatými stolicemi na obou střechách s taškovou krytinou. Krov zůstává beze změny dodnes, krytina byla změněna na plechovou z měděného plechu. Při rekonstrukci v letech 1973-74 byl zřízen v západní části jeden byt přístupný po vysunutém schodišti z mázhausu. Byt sestával z kuchyně, pokoje a příslušenství v přízemí a jedné místnosti v podkroví přístupné nově zřízeným dřevěným schodištěm. Dvorek byl přístupný z kuchyně. vertikální zděné konstrukce byly většinou ponechány, stropy byly zřízeny nové, dřevěné. Klenutý mázhaus zůstal beze změny. Ostatní místnosti v domě, klenuté, včetně klenuté místnosti v patře, byly vyčleněny pro kancelářské účely. V roce 1997 prodalo město Tábor dům soukromému majiteli, který následně přistoupil k velkorysé přestavbě domu výhradně pro bytové využití s plným využitím obou půdních prostorů. Od čp.204 byla oddělena místnost v čp.203, k domu vrácena terasa nad dvorním křídlem (dosud užívaná a přístupná z domu čp.203) a tato spojena s dvorem točitým kovovým schodištěm. Využití obou půd si vyžádalo přeložení schodiště a propojení obou půd novou spojkou ve středním úžlabí střechy. Do bytového prostoru byly začleněny i dřívější sklad, přístupný z mázhausu, a sklípek, dříve přístupný jen z ulice, je nově zpřístupněn též z mázhausu. Rekonstrukcí, dokončenou v roce 2001, vzniklo nadstandartní bydlení, při kterém byla zdařile zhodnocena památka. K domu patří pouze vlastní pozemek č.116, zčásti jej tvoří malý vnitřní dvůr.