tělocvična

Samostatně stojící budova tělocvičny na pozemku zahrady gymnázia je s hlavní budovou spojena krčkem. Budova, výškově dosahující dvou podlaží gymnázia, má členitý, v zásadě podélný objem s valbovými střechami. Je vystavěná na kamenné haklíkové podezdívce z bosovaných kvádrů a opatřená strukturovanou omítkou, kombinovanou s hladkými architektonickými prvky. Fasády zakončuje ustupující úzký vlys a výrazně profilovaná římsa, zalamující se po obvodu několika štítových vikýřů. Vstup je umístěný v krátkém volném průčelí, ze kterého vystupuje hluboký trojosý rizalit, zakončený zděným štítem vikýře, vrcholícího plastikou orla. Z osy rizalitu vystupuje portikus z umělého kamene, zakončený plochým balkonem s mřížovým zábradlím. Okna v průčelí v dvoupodlažním provedení jsou uspořádána do svislých polí, dělených na výšku geometricky členěnými parapetními výplněmi. Boky oken, stojících na parapetních římsách, mají zaoblené provedení. Původní okna, podobně řešený vstup na balkon i vstupní dveře portiku mají poměrně drobné členění. Po stranách vstupního rizalitu jsou v průčelí umístěny velké figurální reliéfy v obdélných rámcích. Vlevo od rizalitu kamenný relief s textem: S OBLAK / NÍŽ K ZEMI / DO SRDCÍ DUŠÍ ZALÉTNI / POVZBUĎ A POSIL. Na reliéfu žena s dítětem, vypouštějící 2 holubice. Vpravo rovněž kamenný reliéf - polonazí muž a žena, nad nimi holubice. Text: KRÁSOU A SILOU ZDRUŽENÉ ČINY / DOBUDOU ZÍTRA NOVÝCH NÁM SVĚTŮ. Boční pravidelně komponované fasády flankují mělké nárožní rizality v patrovém uspořádání. V levém rizalitu je umístěný boční vstup, k němuž vede kamenné schodiště. Mezi rizality je stěna uprostřed tvarována trojicí rozměrných půlkruhově zakončených oken, nad nimiž trojice prolamovaných štítů tvoří spojitou siluetu. Řada okapních svodů po stranách a mezi štíty rytmizuje fasádu a vytváří dojem trojosého rizalitu. Střechu, krytou pálenými taškami bobrovkami, prosvětlují dva menší pultové vikýře na podélných stranách a oválná okénka ve všech štítech. Vrcholy střech jsou akcentovány ozdobnými hrotnicemi, v podélném hřebeni se navíc uplatňnují dva drobné prvky hranolových věžiček, opět zakončených hrotnicemi. Veškeré opelchování a klampířské prvky jsou provedeny v mědi, jejíž zelená patina se upaltňuje v barevné kombinaci materiálů.