soubor náhrobků

V souboru 235 kamenných náhrobních stél – převážně pískovcových, mladší náhrobky jsou též žulové – jsou zastoupeny náhrobníky počínaje druhou třetinou 18. století - nejstarší z roku 1731 - až do závěru třicátých let 20. století. Z uměleckého a výtvarného hlediska jsou zajímavé zejména barokní stély z 18. století, které jsou zdobeny mimo jiné dekorativními reliéfy včetně ornamentů s rostlinnými motivy. Nápisy na náhrobnících jsou vepsány hebrejsky, mladší také německy a česky. Je zde množství tradičních jednodílných stél s bohatou symbolikou a plastickou výzdobou charakteristickou pro východočeský region. Náhrobky osazované od 2.pol.19. století jsou zhotoveny z kvalitnějších materiálů, vetšinou z černé nebo světlejší žuly, výtvarně jsou však také velmi cenné.