socha sv. Jana Nepomuckého

KP zahrnuje sochu s podstavcem, balustrádu a almužní sloupek. Socha z mušlového vápence je umístěna na trojdílném podstavci a nalézá se na rozcestí, v jižní, výše položené části obce. Střední část soklu je sevřena párem stlačených volutových křídel a ozdobena kartuší srdčitého tvaru stáčenou z pásků, se zavěšeným střapcem a rokají v horní části. Podstavec vrcholí výrazně předstupující římsou nosné plochy. K severu obrácená socha sv. Jana Nepomuckého je vytesána v kontrapostu v životní velikosti. Socha z mušlového vápence je umístěna na trojdílném podstavci a nalézá se na rozcestí, v jižní, výše položené části obce. Střední část soklu je sevřena párem stlačených volutových křídel a ozdobena kartuší srdčitého tvaru stáčenou z pásků, se zavěšeným střapcem a rokají v horní části. Podstavec (v = 152 cm) vrcholí výrazně předstupující římsou nosné plochy. K severu obrácená socha sv. Jana Nepomuckého (v = 172 cm) je vytesána v kontrapostu v životní velikosti. Světec je zobrazen v typickém oblečení, oděn do kleriky, rochety s krajkovým lemem a kožešinovou almucí. Sv. Jan Nepomucký nese obvyklý atribut, rukama přidržuje na hrudi diagonálně položený kříž s tělem Ukřižovaného. Kolem hlavy je vsazena kruhová svatozář s třemi (původně pěti, dvě ulomeny) zlacenými hvězdami. Na zadní straně světcova šatu je nad soklem vytesána datace „1767“. Na povrchu jsou patrné zbytky polychromie. Socha sv. Jana Nepomuckého je na půdorysu čtverce obehnána žulovou kuželkovou balustrádou, která má na každé straně pět volných kuželek a širší zpevňující zábradlí v nárožích. Jednotlivá ramena jsou v rozích stažena kovovými kleštinami. Starý EL zmiňuje poškozené podstavce pro andílky po obou stranách sochy sv. Jana Nepomuckého. Tyto kamenické prvky již nebyly v době dokumentace (srpen 2004) nalezeny. Při sz. nároží kamenné balustrády s nalézá zbytek almužního sloupku. Prostý žulový hranol (27 x 27 cm, v = 37 cm) bez ozdob má na horní straně vytesán prostor pro dary a po stranách se zachovaly zbytky kování k uzavírání pokladničky, ale již bez dvířek.