kostel Povýšení sv. Kříže

Kostel je orientovanou trojlodní bazilikou s dlouhým polygonálním presbytářem (pětibokým) s opěráky. Boční lodě mají poloviční výšku i šířku hlavní lodi. Z jižní strany přiléhá k presbytáři kaple sv. Josefa, která na jihu sousedí se čtvercovou sakristií. K bočním lodím přiléhají na severu a na jihu předsíňky. Pohledově dominantní je západní průčelí s předsazenou asymetricky situovanou věží a neogotickým oknem v ose. K tomuto průčelí byla druhotně přistavěna renesanční předsíň s bohatě sochařsky zdobeným edikulovým portálem z roku 1601. Boční fasády jsou nečleněné. Opěráky presbytáře jsou dvakrát odstupněné, trojdílná hrotitá okna byla při renesanční úpravě snížena. Jižní renesanční předsíň z roku 1522 s mírně hrotitým portálem a měkce profilovaným ostěním je završena atikou s obloučkovým štítem. Klenby bazilikálního trojlodí a polygonálního presbytáře jsou valené s výsečemi. Presbytář je od trojlodí oddělen triumfálním hrotitým obloukem se zkoseným ostěním. Protilehlá (západní) hudební kruchta z počátku 16. století s vysunutým středem se štukovou výzdobou je podklenuta valenou klenbou s jednoduchým zrcadlem ve vrcholu. Hlavní loď je otevřena do bočních lodí mírně hrotitými oblouky na hranolových pilířích. Severní boční loď je sklenuta křížovými klenbami na žebrech hruškového profilu. V 16. století do ní byla vestavěna literátská kruchta, podklenutá renesančními křížovými klenbami s plochými lištami na hranách. Podobně je sklenuta i jižní boční loď. Podvěží je otevřeno do lodi hrotitým obloukem se zkoseným ostěním a je sklenuto polem křížové klenby na klínových vyžlabených žebrech vybíhajících z figurálních konzol. Jižní předsíň je sklenuta jedním polem křížové žebrové klenby. Na svorníku je znak Kostků z Postupic. Portál ze 16. století spojující předsíň s boční lodí má měkce profilované ostění. Severní předsíň je zaklenuta hřebínkovou klenbou s hvězdovým vzorcem. S lodí je spojena půlkruhovým vchodem s vyžlabeným ostěním. Kaple sv. Josefa je spojen s presbytářem pozdně renesančním portálem z roku 1605. Západní předsíň kaple (Sklenutá jedním polem křížové klenby s klínovými žebry.) s pozdně gotickým portálkem v jižní stěně se otvírá do lodě kaple hrotitým obloukem se zkoseným ostěním. Loď je zaklenuta třemi poli křížové klenby s klínovými žebry (Žebra jsou zakončena ostruhovou patkou, svorníky jsou kruhové), pětiboký závěr presbytáře s paprsčitými žebry (hruškový profil) sbíhajícími se okruhového svorníku je doplněn jedním polem křížové klenby hruškového profilu. Ve vrcholech čelních oblouků jsou figurální masky. Žebra vybíhají z oblých a svazkových přípor přerušených vegetabilními hlavicemi. Hrotitá okna závěru mají původní ostění, ale v minulosti byla druhotně zbavena kružeb. Triumfální oblouk je hrotitý, neprofilovaný. Na jižní straně přiléhá ke kapli čtvercová sakristie – přístupná pravoúhlým portálkem s profilovaným ostěním. Čtyřmi poli křížové klenby s klínovými žebry je sklenuta na střední pilíř. Ve východní stěně sakristie jsou dvě dvoudílná hrotitá okna s původními kružbami.