špýchar

Zemědělská usedlost čp. 3 je situována na jižním okraji osady Rančice. Přízemní špýchar podlouhlého obdélného půdorysu se sedlovou střechou uzavírá areál usedlosti na severní straně. Na západě k němu přiléhá budova stájí, jižně se rozprostírá dvůr. V jižním průčelí se otevírají tři vstupy s kamennými pravoúhlými portály a pravoúhlá okna s kamennými ostěními. Kamenný sokl je omazán maltou, fasáda průčelí hladká bez členění. Severní průčelí rovněž hladké s pravoúhlými okénky. Omítka severního průčelí je značně zvětralá, místy obnažené kamenné zdivo. Východní průčelí má trojúhelníkový štít, do kterého jsou osazeny dřevěné dveře se zárubní vedoucí do prostoru krovu. Nade dveřmi malá segmentově uzavřená nika. Sedlovou střechu špýcharu kryje profilovaná taška.