dům

Chalupa čp. 25 v Javorech, okres Děčín, je patrové stavení, situované do svahu, na obdélném půdorysu s dvěma přístavky. Stojí na vysoké zděné podezdívce, obsahující sklepní prostory. Přízemí tvoří roubená světnice, zděná síň a zděný chlév, mírně předsazené patro je celé roubené. Jižní (štítové) průčelí má vysoký zděný suterén, bez otvorů. Přízemí i patro jsou roubené, roubení patra je svisle obedněno, se spoji krytými lištami. V přízemí jsou tři pole podstávek s vyřezávanými pásky, v každém poli je dvoukřídlé čtyřtabulkové okno; v patře byla dvě obdobná šestitabulková okna, dnes jsou otvory bez výplní. Vysoký štít je rovněž svisle bedněný s krycími lištami, prostor půdy je osvětlen dvěma okénky v dolní a dvěma v horní části štítu (dnes bez výplní). Východní průčelí (do dvora) má v levé a střední části zděný suterén, obsahující dva samostatné sklepy. Na levé straně suterénu je obdélné okénko a vpravo od něj vstup do sklepa, obojí s kamenným ostěním; ve střední části je představené kamenné zápraží, nahoře se železobetonovou deskou - zápraží je přístupné schodištěm z kamenných stupňů, dnes polorozpadlým, bez zábradlí. Vpravo od schodů je vstup do druhého sklepa. Na levé straně přízemí je roubená světnice, zbývající část je zděná. Stěna světnice má dvě pole podstávek s vyřezávanými pásky, v každém poli je okno, stejné jako u jižního průčelí. Ve zděné části přízemí se nachází kamenný portál vstupu do síně, nahoře s letopočtem 1785, dále dvě dvoukřídlá šestitabulková okna, kamenný portál vstupu do chléva a další okno – v přístavku ke chlévu. Předsazené roubené patro obsahovalo ve střední části zapuštěnou pavlač, která byla později zakryta svislým bedněním. Patro je pětiosé, s dvoukřídlými šestitabulkovými okny; dva okenní otvory v bednění bývalé pavlače jsou dnes zakryté prkny. Severní (zadní štítové) průčelí má v přízemí zděný přístavek ke chlévu, krytý pultovou střechou. Roubené patro je dvouosé, s okny stejnými, jako u jižního průčelí; rovněž štít je řešen stejně, jako štít jižní. K západnímu průčelí domu je zhruba uprostřed napojen přízemní zděný přístavek s pultovou střechou. Levá strana přízemí je zděná, pravá roubená, obě bez otvorů. Na levé straně roubeného patra je vyříznutý otvor pro malé okénko, dnes bez výplně, jinak je i patro bez otvorů. Střecha domu je sedlová, krytá eternitem.