obytně hospodářská budova

Chalupa na obdélném půdorysu čp. 10 se nachází ve významné památkové rezervaci v obci Malé Chrášťany, jejíž vstupní západní průčelí tvoří spolu s chalupami čp. 7 a 9 východní stranu návsi. Průčelí se selskobarokním volutovým štítem je orientováno do návsi a na něj je napojen plaňkový plot se vstupními vrátky, který dále navazuje na chalupu čp. 9. Chalupa má zachovalou levou dispozici se sednicí, valenou černou kuchyní, komorou a navazujícím chlévem, který je dnes zobytněný. Na dvorku jsou vzrostlé stromy. Vstupní dřevěný plot s vrátky není předmětem památkové ochrany. Chalupa je přízemní objekt na půdorysu obdélníka se sedlovou střechou, jejíž hlavní vstupní průčelí je orientováno k západu. Krytina střechy pálená bobrovková, kladená na korunu. Chalupa má klasickou levou dispozici se sednicí, s valenou černou kuchyní a komorou. Na obytnou část navazuje chlév, který je dnes zobytněný. Půda je zrekonstruována a do ní je vestavěno obytné podkroví s přiznaným vaznicovým krovem se stojatou stolicí. Hlavní vstupní průčelí je v přízemí členěno dvěma barevně odlišnými poli se sedlovými zaoblenými rohy. Uvnitř pole je okenní čtvercový otvor, osazený ve špaletě, se štukovým profilovaným lemováním. Průčelí je ukončeno profilovanou, bobrovkami krytou korunní římsou. Nad římsou se zvedá volutový štít konvex-konkávního tvaru, který je zdůrazněn lisénovým pásem v bílé barvě a je po obvodě lemován cihlami. V ploše štítu jsou uprostřed prolomeny senná dvířka se žaluziemi a ve štukovém jednoduchém lemováním. Po obou stranách dvířek je okenní obdélný větrací otvor se štukovým profilovaným orámováním. V křídlech štítu jsou v ploše štukově znázorněny spirálovité závity vycházející ze štítového obvodového lemování. Ve štítovém nástavci je štukově znázorněno boží oko a pod ním monogram SBWW (autor Šebestián Brenner, majitel Vojtěch Vondrášek). Jižní dvorní fasáda je hladká, bez štukových profilací a s přesahem střechy, která tvoří zápraží. Fasáda je členěna hlavním vstupem do obytné části, dvěma okenními otvory ve špaletě do světnice a komory a dále vstupem do krovu a jedním vstupem do zobytněných chlévů. Východní štítová fasáda do zahrady je hladká bez štukových profilací, v přízemní části je členěn dvěma okenními otvory osazenými za špaletou. Ve vrcholu štítu je prolomen větší okenní otvor o dvanácti polích. Podél chalupy v širokém pásu je vydlážděn dvůr z cihel a naproti vstupu je část dvora rovněž vydlážděna z cihel. Tento prostor navazuje na široký cihelný pás kolem chalupy. Zbytek dvora je zatravněn. Dvůr je na západě uzavřen plotem se vstupními vrátky, na jihu sousedním objektem čp. 9 a na severu vlastní chalupou. Na východě dvůr přechází v prostornou zahradu.