usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 6 se nachází ve významné památkové rezervaci v obci Malé Chrášťany a to v JZ rohu návsi. Východní dvouštítové selskobarokní průčelí s letopočtem 1833 spojené vstupní branou je orientováno do návsi. Jedná se o uzavřený areál, jehož budovy jsou seskupeny kolem dvora. SZ hranici usedlosti tvoří obytné stavení se sedlovou střechou a na něj navazují přízemní stáje s převýšeným podkrovím a jsou zastřešeny sedlovou střechou. Za stájemi stojí pilířová kolna s pultovou střechou. Usedlost uzavírá na JZ průjezdná stodola. JV hranici tvoří budova špýcharu s navazujícími chlévy, které jsou zastřešeny sedlovou střechou. Za chlévy stojí drobný hospodářský objekt, na který je napojena kamenná ohradní zeď. V pozadí dvora je novější chlév, který propojuje dvůr se sousední zahradou.