dům

Dům s loubím v řadové zástavbě se nachází v intravilánu města Trhové Sviny, na Žižkově náměstí. Vstupní průčelí je orientováno do náměstí, k severu. Památková ochrana se vztahuje na dům s pozemkem. Domovní čp. 31 náleží domu ve vnitrobloku na parc. č. st. 123/2, který není součástí KP. Severní průčelí člení tři okenní osy v patře. V přízemí domu se nachází podloubí se dvěma klenebnými poli. Oblouky arkády jsou valené stlačené zdobené rustikou. Pilíř nesoucí pasy klenby je z opracovaného kamene. Patro členěné rustikou odděluje profilovaná římsa krytá plechovou krytinou. Tři shodná okna se šambránami mají profilovanou podokenní římsu. Okna dvojkřídlá ve ? výšky dělená poutcem s křídly členěnými pásky. Hlavní římsa je profilovaná. Sedlovou střechu v ose rovnoběžnou s náměstím kryje pálená taška – bobrovka. Podloubí je sklenuto dvěma poli plackové klenby do pasů. Na západní straně se nacházejí dvoukřídlá dřevěná vrata do průjezdu se stlačeným nadpražím, na východní straně novější dřevěný prosklený výkladec s dveřmi v ose otvoru a segmentovým nadpražím. Jižní (dvorní) průčelí je trojosé hladké. V patře se otvírají ti shodná dvoukřídlá okna s křídly dělenými pásky. Vlevo přízemí je umístněno obdobné okno s mříží. Vpravo, v úrovni terénu dvora, se vstupuje do domu novějšími pravoúhlými dveřmi osazenými do původního stlačeného otvoru průjezdu.