špýchar

Špýchar se nachází v jihovýchodním rohu rozsáhlé vesnické usedlosti čp.3 v Plástovicích. Usedlost ústí do prodloužené návsi pouze bránou orientovanou k východu. Jedině tato usedlost nemá do návsi žádné průčelí. Na budovu špýcharu navazují ohradní zdi, špýchar je přístupný z prostorného dvora a sousedí se zahradou. Jednoduchý přízemní objekt s mezipatrem a zvýšenou nadezdívkou má sedlovou střechu krytou původními bobrovkami, které nejsou v dobrém stavu. Oba štíty jsou prosté bez architektonických prvků či ozdob. Štítové zdivo je mírně přetažené přes krytinu, je kryté rovněž taškami. Ve vrcholu obou štítů jsou keramické kříže vypálené z cihlářské hlíny, na jižním štítě je původní originál, severní štít má novodobou napodobeninu. Boční průčelí nemají římsu (pouze přesah krytiny), omítka je hladká zatřená, na štítech jen hrubě nahozená v nestejnoměrné zrnitosti, hlavně na severní straně,kde jsou značné skvrny a mapy. Sokl nevystupuje, je pouze barevně nalíčen v šedém odstínu, všechny fasády jsou obílené, na vstupním průčelí je místy vyžilá omítka. Severní štít je prolomen třemi větracími otvory, dvojice větších je umístěna níže v úrovni mezipatra, jeden menší je výše v prostoru půdy. Vstupní dřevěné dveře se dochovaly ve značně zchátralém stavu, momentálně nejsou osazeny, v hluboké segmentové nice zůstala jen dřevěná zárubeň. Jižní štít má rovněž trojici větracích otvorů, ale jsou menši. Dva malé štěrbinové otvory jsou v podélném vstupním průčelí.