venkovský dům

Objekt se nachází u židovského hřbitova, při silnici z Dolní Lukavice do Lišic. Stojí na úzké parcele vymezené silnicí a strmým skalnatým svahem, ve kterém je vytesán cca 25 m dlouhý sklep s bočními lochy a dlouhou cihelnou větrací šachtou. Chalupa je volně stojící drobná nepodsklepená roubená omítaná stavba nad obdélným půdorysem orientovaným ve směru JZ - SV. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami (Česká šablona) položenými na latě. Roubení překryto omítkami (dochovány hliněné a mladší vápenné omítky na rákos), místy vidět hraněné tesané trámy. Fasády opatřeny hrubou omítkou s hladkými nárožními lisénami a hladkým orámováním otvorů. V horních nárožích předstupuje křížení horních trámů (obíleno) roubených stěn, v podélných průčelích ještě předstupují obílená zhlaví stropních průvlaků. Na západní straně jsou zhlaví průvlaků a horních trámů příčných stěn výrazně protažena a nesou okapní vaznici (záklop z obílených poválků), takto předsazený okap kryje vybetonované zápraží. Západní průčelí tříosé, v severní části rozšířené pravoúhlým zděným přístavkem s pultovou střechou pokrytou alukrytem. Ve střední ose vstupní otvor s tesařským ostěním s hladkými obložkami. Dveře byly v nedávné době odcizeny, jednalo se o dřevěné jednovrstvé svlakové dveře s vnějšími kovanými pásovými závěsy (nejspíš druhá pol. 18. stol.). Lícní strana byla zdobena vysekávanou výzdobou imitující rámovou konstrukci, v horní části pak byla barvou malovaná datace: 1778 – nátěr zřejmě nepůvodní, zda byla datace omalována dle staršího stavu, se nepodařilo zjistit, neboť dveře byly odcizeny. Na dveřním křídle byly ještě stopy po uzavíracím mechanismu. V jižní ose okenní otvor světnice mírně obdélného podélného formátu, asi druhotně upraven, vnější výplň chybí, vnitřní okno jednokřídlé dřevěné novodobé, se zapuštěnými závěsy s válcovými pouzdry se zaoblenými konci (2. pol. 20. stol.). Vlevo od vstupu předstupuje zděný přístavek, v západní stěně jedno čtvercové křížem dělené okénko, v jižní stěně pravoúhlý vstup s prostými jednokřídlými svlakovými dveřmi (nejspíš poč. 20. stol.). Severní stěna hladká bez otvorů. V jižním štítovém průčelí ve střední ose malý na výšku obdélný okenní otvor, výplň dřevěná dvojitá dvoukřídlá, se zapuštěnými válcovými závěsy se zaoblenými konci (patrně druhá pol. 20. stol.). Štít trojúhelný, s přesahem střechy, od průčelí oddělený podlomením z eternitových šablon, opatřený hrubou omítkou. V ploše štítu malé čtvercové okénko s jednokřídlou dřevěnou výplní členěnou příčlemi do čtyř tabulek a s vnějšími rohovníkovými závěsy s dvoudílnými háky s opěrkou (asi z 19. stol.). Pod vrcholem vystupuje zhlaví vrcholové vaznice krovu. Východní podélné průčelí má ve střední ose předstupující dodatečnou přizdívku, provedenou zřejmě po odbourání tělesa pece. Severně od přizdívky jeden okenní otvor komory (zadní světničky). Výplň dřevěná, dvojitá dvoukřídlá, novodobá (asi 2. pol. 20. stol.). Ve středu pultu střechy vystupuje mohutné zděné hladce omítané těleso komína. Štít stejný jako na jihu, ale bez okénka.