dům

Dům je součástí západního výběžku zbytků táborského opevnění. Jedná se o tzv. Soukenickou baštu, která je jedním s mimořádně historicko-architektonicky důležitých prvků městského opevnění historického jádra Tábora. Patří k jedné z nejvýznamnějších bašt, zvané též Převrátilka nebo "zahradní pastvina". Robustní bašta vyčnívá značně z opevnění. Dům postavený vysoko nad úrovní terénu Holečkových sadů je novodobý (19.stol.). Dům je přístupný jednak z Dlouhé ulice skrz zahradu, která patří k domu, jednak z Holečkových sadů po jednoramenném, strmém schodišti, které také ústí do zahrady. Dům stojí na parkánové zdi, vysoko nad úrovní pěších cest v Holečkových sadech. Dům je přízemní. Část domu s valbovou střechou stojící na místě původní Soukenické bašty má polygonální půdorys, směrem JV na ní navazuje nižší, obdélníkové křídlo, které také kopíruje tvar parkánové zdi. Nižší křídlo má střechu sedlovou s trojúhelným štítem na východě. Část domu s valbovou střechou je na JV také zakončená štítem, na který navazuje nižší křídlo domu. Fasáda domu orientovaná do Holečkových sadů má novodobou omítku, kolem oken jsou úzké pásové šambrány po obvodu se štukovou lištou. Okna jsou osazena v líci fasády, jsou starší, dvojitá, dřevěná, dvoukřídlá, s poutcem, celkem 6ti tabulková, vnější křídla se otvírají ven. Fasáda orientovaná do zahrady je řešena obdobně, z pohledu z okna sousedního domu je patrné, že navíc nad okny v nižším křídle jsou nadokenní římsy s konzolami. Omítka je celkově ve špatném stavu, na několika místech opadává. Okna orientovaná do Holečkových sadů mají některé okenní tabulky rozbité. Všechny místnosti v přízemí jsou plochostropé.