švýcárna

Romantická stavba venkovské usedlosti z konce 19. století, umístěná v krajině jihozápadně od zámeckého parku, poblíž miniatury gotického hrádku zvaného "Kočičí", na okraji lesa. Zděná přízemní volně stojící stavba v mírném svahu má v zásadě protáhlý obdélný půdorys s vyšším příčným patrovým křídlem uprostřed, tvořícím na obou podélných stranách výrazný rizalit zakončený štítem. Valbová střecha krytá šindelem má po obvodu výrazné přesahy, podepřené původně dřevěnými kůly s rozvětvením, po moderní rekonstrukci je nahradily řezané sloupky s pásky. Fasády napodobují režné cihelné zdivo, nároží jsou zpevněna pískovcovými kvádry a sokl je obložený pískovcovými deskami. Průčelí se obrací do volné krajiny dominantním hranolovým rizalitem s velkými okny a reprezentativním bedněným štítem. Velké plochy oken jsou členěné do 8 křídel v drobnějším čtvercovém rastru. Svisle bedněný štít byl původně dělený lištami do širších svislých panelů, čtveřice z nich v šířce oken byla zakončena trojlistým kružbovým ornamentem (rekonstrukce tento motiv nevhodně zjednodušila na ornamentální pás). Okřídlí štítu má dekorativní vyřezávané provedení a barevné provedení. Levé boční křídlo má okna v romantickém neorománském stylu - sdružená, s půlkruhovými záklenky pod společnou obloukovou nadokenní římsou. V pravém křídle jsou okna běžného obdélného typu a východ s předsazeným schodištěm. Vstupní průčelí je obrácené do dvora, na pravé straně jeho siluetu obohacuje vystupující úzké křidélko s vysokým bedněným štítem a sdruženým neorománským okénkem v přízemí. Výrazným prvkem je dřevěné venkovní schodiště do patra, s bedněným parapet a šindelovou stříškou. Vstup do budovy je umístěný vedle schodiště. Ve hřebeni střechy vystupují tři zděné omítané komíny, použité vikýře mají tvar vysokých volských ok, nebo se sedlovým zastřešením. Budova je v interiéru vybavena replikami dřevěných záklopových stropů Areál doplňovaly nejméně dvě menší hospodářské budovy ve dvoře.