městské opevnění

Městské opevnění v Chrudimi se skládá z opevnění jádra města a z opevnění předměstí - Nového města za šíjovým příkopem. Stávající opevnění navazuje na valová pravěká opevnění archeologicky doložená na několika místech ostrožny. Jádro města bylo po lokaci ve 13. století obkrouženo městskou hradbou o síle cca 1,5 - 2,3 m s půlkruhovými plnými baštami po jejím obvodu. Město bylo přístupné dvěma branami - Dolní a Horní na komunikaci, která přecházela přes ostroh v podélném směru. Horní brána byla situována na východním konci dnešní Břetislavovy ulice, Dolní brána na spodním konci ulice Široké. Kolem roku 1435 vzniká prstenec parkánové hradby a městská hradba je po snížení své důležitosti zapojována do vnitřní zástavby města. Parkánová hradba je doplněna na jižní straně pravoúhlými, na severní půlkruhovými baštami. V příčném směru bylo opevnění nově přerušeno dvojicí forten - Tmavé a Pardubické, které spojovaly město s předměstími. Pravděpodobně v 1. polovině 16. století je opevněno nově vznikající nové město "Na Puši", stavěné za městským příkopem směrem k nově vzniklému kostelu sv. Archanděla Michaela. Větší část linie hradeb byla novověce zcela přestavěna nebo upravena, pouze krátké úseky, zachované zvláště v zadních stěnách městských domů a jejich dvorů mohou být považovány za autentické. Značná část zdiva je uchována pod stávajícím terénem a nadzemní části jsou po zániku funkce opevnění využívány jako tarasní zdi, či základy budov. popis 2006 F.R. Václavík