radnice

Budova radnice je situována v severozápadní části Velkého náměstí a patří k jedné z jeho největších dominant. Jedná se o dvoupatrovou budovu obdélného půdorysu se dvěma hranolovými věžemi na nárožích, zakončenou mansardovou střechou. Na hlavní radniční budovu navazuje na západě krátké dvorní křídlo a dvůr. Objekt čp. 114 vystavěný na téměř obdélném půdorysu je symetricky rozvržený. Jedná se o dvoupatrovou budovu se dvěma hranolovými věžemi na nárožích, zakončenou mansardovou střechou krytou pálenými taškami. Směrem do náměstí je hmota průčelí ve středové ose zakončena trojúhelným tympanonem nesoucím znak města, na obou nárožích se nacházejí identické, menší tympanony, poloeliptického tvaru. Ve středové ose přímo nad městským znakem je umístěna kamenná plastika znázorňující Spravedlnost, po stranách jsou dvě vázy a další dvě alegorické plastiky představující Sílu a Trpělivost. Průčelní fasáda je sedmiosá, v přízemí bosovaná a na výšku obou pater členěná osmi pilastry. V přízemí se nachází sedm arkádových oblouků, které naznačují bývalé podloubí. V prvním oblouku zleva jsou osazeny dveře, ve druhém a šestém jsou eliptickým obloukem klenuté vchody a ve zbylých jsou osazena okna ve velikosti daných oblouků. Mezi třetím a čtvrtým obloukem je od roku 1876 připevněna pamětní deska věnovaná píseckým rodákům a humanistům Václavu Hladiči Píseckému a Janu Kocínovi z Kocínetu. Přízemí je od fasády prvního patra odděleno lehce profilovanou patrovou římsou. V úrovni prvního patra je ve středové ose umístěn balkon na krakorcích z let 1822-1830. V prvním patře se nacházejí dvojkřídlá okna s horní ventilací, vzhledově členěná na šest tabulek. Nad okny jsou umístěny střídavě přímé a segmentové nadokenní římsy. Okna ve druhém patře jsou rozměrově menší, téměř čtvercového tvaru, dvojkřídlá a vzhledově členěná do čtyř tabulek. Všechna okna jsou osazena v líci fasády a jsou orámována lehce profilovanými šambránami. Dvorní fasáda je čtyřosá a ve srovnání s průčelní zdí je jednodušeji zdobená. Bosované přízemí je od zbytku fasády odděleno profilovanou římsou. Fasáda ve výšce prvního i druhého patra je štuková, členěná šesti barevně odlišenými lizénami a zakončená mohutnou korunní římsou. Okna v prvním patře jsou dvojkřídlá, s horní ventilací a vzhledově členěná do osmi tabulek. Okna ve druhém patře jsou rozměrově menší, rovněž dvojkřídlá a šestitabulková. Všechny okna jsou osazena v líci fasády a barevně olemována. Hranolové věže jsou na nárožích členěné pilastry a jsou prolomené obloukovými okny se segmentovými nadokenními římsami. Věže jsou zakončeny mohutnou profilovanou korunní římsou, která je v ose vypjatá kvůli umístění hodinového ciferníku. Zvonovité báně, přepásané římsou, jsou ukončeny lucernami s mansardovými stříškami. Průjezd je zaklenut plackovou klenbou se vpadlými, vykrajovanými obrazci.