radnice

Bývalá radnice čp. 1 se nachází na náměstí Svobody na jeho severní straně a oproti sousedním domům je její průčelí předsazeno o hmotu podloubí. Radnice je tvořena vlastní budovou, na kterou na severu navazuje obdélný dvůr. Podél východní strany dvora se nachází kolna s pultovou střechou bez památkové ochrany. Na západní straně je dvůr ohraničen ohradní zdí a na severní straně obvodovou stěnou sousedního objektu. Při dvorní fasádě na východní straně se nachází nový přístavek bez památkové ochrany. Jedná se o patrovou budovu v řadové zástavbě, jejíž průčelí je o plochu podloubí předsazeno před fasády sousedních domů. Radnice je podsklepena. Budova je situována ve svažitém terénu, ve směru S-J. Radnice je zastřešena sedlovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Průčelí je v nárožích armováno a ukončeno atikovým patrem s věží v JV nároží. Parter je otevřen dvěma polokruhovými arkádami sklenutými na středový pilíř. Arkády jsou po obvodu zvýrazněny lemováním s vrcholovým klenákem v omítce. Plocha parteru má naznačené kvádrování v omítce. Parter není od patra opticky oddělen. Plocha patra je prolomena třemi okenními otvory, nepravidelně rozmístěnými v ploše a jsou ve štukových jednoduchých šambránách. Okna dvoukřídlá, čtyřtabulková a osazena v líci fasády. Mezi druhým a třetím otvorem zleva se nacházejí malované sluneční hodiny se zvěrokruhem po obvodu a s nápisem nad hodinami "opraveno r. 1927". Průčelí je ukončeno profilovanou římsou krytou prejzovou krytinou. Nad římsou se zvedá atikové vysoké patro ukončené atikovým štítem a s asymetricky situovanou hranolovou věží. Atikové patro je členěno pilastry s patkou a hlavicí, které nesou polokruhové profilované slepé arkády mezi pilastry a plocha patra je pokryta renesanční sgrafitovou ornamentální a květinovou výzdobou. Druhé a čtvrté pole je prolomeno okenním otvorem se stlačeným segmentovým ukončením, kde okno dvoukřídlé a osazeno ve velmi mírné špaletě. Uprostřed slepé arkády se nachází znak města Volyně. V krajní západní arkádě je vyobrazena postava znázorňující Svornost a v krajní východní arkádě je vyobrazena postava znázorňující Práci. Průčelí je ukončeno jednoduchou korunní římsou, která je kryta prejzovou krytinou. Atikový štít s hranolovou věží v JV nároží je tvořeno obloučkovými štítky, ve střední ose se zvýšeným obloučkovým štítkem. Obloučky jsou ukončeny profilovanou obloučkovou římsou kryty prejzovou krytinou. Plocha atikového patra je rovněž pokryta sgrafitovou ornamentální a květinovou výzdobou. Středový obloučkový štítek je v nárožích členěn pilastry s římsovou hlavicí, kde ve spodní části je nápis RADNICE a v obloučkovém štítu je československý znak. Hranolová věž v JV nároží je ukončena cibulovou bání, která je kryta šindelem. Plocha věže je mělce kvádrována, členěna profilovanou patrovou římsou a je ukončena jednoduchou římsou. Na všech čtyřech stranách věže je ciferník s hodinami. Boční východní a západní fasáda přímo navazují na tektoniku hlavního průčelí. Přízemí jsou otevřena jednou polokruhovou arkádou s lemováním v omítce a plocha parteru má nazanačené kvádrování v omítce. Parter je mírně předsazen před plochu fasády, je ukončen mírně svažitou jednoduchou římsou krytou prejzovou krytinou. Plocha patra je hladká, v nárožích armována a ukončena koruuní římsou s krytím prejzovou krytinou. Atikové patro je členěno dvěma slepými arkádami sklenutými v nárožích na pilastry a je pokryta sgrafitovou ornamentální a květinovou výzdobou. Západní fasáda je ukončena atikovým obloučkovým štítkem, který je pokryt sgrafitovou ornamentální a květinovou výzdobou. Dvorní fasády jsou hladké, bez profilcí a členěny dveřním otvorem a okenními otvory v přízemí i v patře. Dveřní otvor je osazen v segmentovím záklenku, kde dveře nové. Okna v přízemí jsou šestitabulková, dvoukřídlá a osazena v líci fasády. Okna v patře jsou dvojitá, dvoukřídlá, členěna do kříže a osazena v líci fasády. Ustupující dvorní fasáda je rovněž hladká, bez profilací a doplněna dřevěnou pavlačí s kovovým zábradlím v patře. Přízemí je otevřeno polokruhovým otvorem do průjezdu, bez výplně. Podloubí radnice je sklenuto dvěma poli křížové klenby s hřebínky na hranách. Křížové klenby jsou od sebe odděleny polokruhovým pasem. Vpravo je polokruhový vjezd do průjezdu s dvoukřídlovými segmentově ukončenými vraty a vlevo je segmentově ukončený vstup do síně, kde dvoukřídlé dveře rámové konstrukce. Chodník vydlážděn z kamenných ploten. Za domem je na severu situovaný nepravidelný dvorek, ketrý je z části vydlážděn, z části vybetonován a z části zatravněn. Na dvoře se nachází na východní straně kolna s pultovou střechou a k ní na jihu navazuje novodobý přístavek. Oba dva objekty jsou bez památkové ochrany. Dvůr je na severní a západní straně ohraničen ohradní zdí.