městské opevnění

Kolem kolonizačního města centrálního typu a téměř čtvercového půdorysu obíhal hradební systém budovaný od konce 70.let 13.stol. do 14.století podle vzoru hradební soustavy města Kolína. Byl zděný a sestával z hlavní hradební zdi, zesílené v pravidelných rozestupech dovnitř otevřenými půlválcovými věžemi a z nižší parkánové zdi se střílnami. Před ní byl v rovině hluboký, na vnitřní straně obezděný příkop s valem. Na S straně doplněno mlýnským potokem (rameno řeky Loučné). Dále zde byly kromě věží a bašt (vodárenská věž, klášterská bašta) také brány (litomyšlská, choceňská, pražská). Brány byly přemyslovského typu (Přemysl Otakar II.) - sestávaly ze dvou věží, jedné menší, druhé mohutnější, nad branou byly věže spojeny v patře hradebním ochozem. Soubor sestává z těchto objektů: 4106/1 - bašta klášterská 4106/2 - vodárenská věž 4106/3 - věž brány Choceňské, zv. Karaska 4106/4 - Litomyšlská brána 4106/5 - Pražská brány 4106/6 - kamenné desky s historií města 4106/7 - zbytky hradeb