škola

Budova školy, která je součástí skupiny tří historických budov se nachází na návsi, na malém prostranstvím na vršku, západně od kostela Narození P. Marie. Vstupní průčelí všech budov je orientováno k SV. Jednotlivé navazující budovy tvoří ucelenou řadu s různými výškovými úrovněmi hřebenů střech, od jihu je přízemní špitál, na něj navazuje patrová fara a skupinu budov ukončuje nárožní patrová škola. Za školou, na západě, je dvůr. Škola čp. 20 se nachází v ochranném pásmu kulturních památek v Kostelci nad Vltavou. Dvůr zatravněn, neohraničen. V roce 2014, při kontrole území, bylo zjištěno, že z plochy dvora bylo vytvořeno parc.č. 139, na kterém se nachází nový objekt bez památkové ochrany. V době zápisu v roce 1963 byla plocha dvora pod jedním parc.č. 7.