venkovský dům

Patrový, v obytné části roubený, v zadní hospodářské části z kamene zděný dům se nachází ve východní části obce, na okraji zástavby. Je vystavěn nad obdélným půdorysem, má trojdílnou dispozici. Na západní straně se k němu napojuje kolmo k nároží štítového průčelí hospodářské křídlo. Dům má valbovou střechu, jejíž krov nese podstávka s jedním páskem, střešní krytinou jsou bobrovky. Ve dvoře je střecha vysunuta nad zápraží, v patře nad hospodářskou částí je podél komor vynesena pavlač dřevěné konstrukce, zatažená pod přesah střechy a přístupná ze zápraží po otevřeném dřevěném schodišti. Stěny domu jsou opatřeny hliněnou omázávkou. Světnice, situovaná ve východní části domu, má mírně zešikmený povalový strop nesený dvěma hraněnými trámy. Ve světnici je zachována hranolová chlebová pec. Štítové průčelí při světnici je v přízemí prolomeno dvěma obdélnými okny, okna jsou dřevěná, v líci, dělená do šesti tabulek. Další dvě okna, na stejných okenních osách jako v přízemí, jsou také v patře, kde jsou nad světnicí komory. Rovněž z obou okapových průčelí je do světnice vedeno okno, opět obdélné, dřevěné, členěné do šesti tabulek, v líci osazené. Zadní, z kamene zděné štítové průčelí má v přízemí prolomena dvě menší, šířkově obdélná okna jištěná mříží. Vedou do chlévů. Budovy, které tvořily hospodářskou část původní venkovské usedlosti, byly odstraněny a z části nahrazeny novostavbami a jako takové nejsou památkově chráněny.