sýpka

Objekt sýpky na Horním Hradě je postaven SV od hradního areálu. Jedná se o patrovou stavbu z lomového zdiva s menším podílem pálených cihel. Orientovaná je delší okapovou stranou k hlavní komunikaci na V. Střecha sýpky je sedlová se sklonem cca 45° a krytá je vláknocementovými šablonami skládanými nakoso. Východní průčelí je prolomeno pěti nepravidelnými okenními osami. Okenní otvory jsou obdélné, v patře jsou úzké, šířkově orientované, vyzděné z pálených cihel. v interiéru mají okna špalety se segmentovými záklenky. V oknech jsou osazeny kované tyčové mříže. Vertikální pruty jsou provlečeny očky horizontálních prutů. V oknech orientovaných na výšku jsou dvoukřídlé okenní výplně členěné na šest polí. Vstup do objektu je v přízemí prostřední osy z menší kamenné rampy. Vstup je orámován kamenným ostěním s dnes již nečitelným nápisem či letopočtem. Západní průčelí je řešeno analogicky k průčelí východnímu s tím rozdílem, že u západního průčelí je do krajní levé osy vsazen dveřní otvor se segmentovým záklenkem pro vjezd vozidel. Dveře jsou rámové konstrukce a jsou dvoukřídlé. Jižní štítové průčelí je v patrech dvouosé a je tvořeno užšími obdélnými otvory s provlékanými mřížemi. Do středu tohoto průčelí je v přízemí umístěn vstup opatřený jednoduchým neprofilovaným ostěním a jednoduchými dvoukřídlými dveřmi. Ve vrcholu štítu je menší oválné slepé okno. Severní štít pak má v přízemí dva vjezdy, v 1. patře dva okenní otvory s dvoukřídlými výplněmi a ve 2. patře je pak do středu vsazeno jedno okno. Výplně vjezdů jsou novodobé. Fasáda sýpky je členěná hladkými lizénovými rámci, hladkými šambránami okolo okenních a dveřních otvorů a profilovanou korunní římsou. Plocha fasády je z hrubé omítky. Interiér sýpky lze označit jako trojprostorový. V levé části v přízemí jsou prostory zaklenuty cihlovou plackovou klenbou sklenutou do pasů. Pravděpodobně tyto místnosti sloužily jako stáje (částečně je zde zachováno také členění). Do střední části je umístěno dřevěné schodiště do patra, pravá část v přízemí sloužila jako vozová kolna. V patře jsou prostory členěny stejně jako v přízemí s tím, že nad kolnou byly obytné (respektive asi administrativní) místnosti. V jedné z těchto místností se zachovaly klasicistní dvoukřídlé dveře s kovanými závěsy. Ostatní prostory v objektu sloužily jako sýpka a to včetně podkroví. Krovová konstrukce je vaznicové soustavy s ležatou stolicí a zavětrováním v rovině střechy. Trámy jsou tesané a jsou opatřené tesařskými značkami.