socha Odpočívající Kristus (socha Krista posmívaného, dříve nesprávně Ecce Homo nebo Kristus v okovech)

Volně stojící socha ze zelenavého střednězrnného glaukonitického pískovce, zřejmě zámělského. Celková výška ca 4,10 m, socha 1,50 m. Na betonovém základu soklová partie, půdorysně obdélná s pravoúhlým probráním čelních nároží a mírně vypuklou čelní stěnou. Z koutů šikmo vybíhají boční pilířky s odsazenou čelní hranou. Sokl na podstavci s profilovanou římsou na čele a přední části diagonálních boků, kryje jej deska podpíraná římsou zrcadlově otočené profilace. Vlastní sokl převýšený, na stejném půdorysu, na diagonálních bocích se soklíkovou římskou a oblou podloženou lištkou pod vrcholem. Téměř celou čelní plochu vyplňuje nesymetrická rokajová kartuše s rostlinným ornamentem. Boky s vodorovným žlábkováním, přes přední hranu v horní části vegetabilní a květový feston. Sokl ukončuje profilovaná římsa s deskou, na diagonálních bocích profil římsy překrývá profilovaná voluta. Nad čelem poškozená mušlová kartuše s vnitřní výplní, římsa se k ní ostře zdvihá. Pod sochou je osazen soklík půdorysně obdélný s lehce vypuklou čelní stranou s oblou oboustranně podloženou lištou, ukončenou v ose přední strany mušlovitým prvkem. Po stranách široké horizontální voluty, po tloušťce profilované a s čely krytými rokaji. Zadní strana sochy hladká, bez nápisů. Socha v životní velikosti na jednoduchém soklíku. Odpočívající Kristus sedí na kamenném kvádru, pravou nohu má podloženou kamenem, pravou rukou opřenou o koleno si podpírá tvář, levici má opřenou o koleno. Oděn je v plášť, na hlavě má trnovou korunu. Velice jemně pracovaná socha (plastické žíly na pravé ruce).