Lázně III.

Monumentální patrová budova souměrné dispozice na obdélném půdorysu se dvěma vnitřními dvory v romantizujícím architektonickém ztvárnění tehdy módního raného historismu s pseudogotickými a pseudorománskými motivy. Monumentální dlouhé pětiosé hlavní průčelí, obrácené směrem k řece, je zvýrazněno převyšujícím středovým rizalitem a dvěma dvoupatrovými nárožními rizality, vytvářejícími dojem hranolových věžic. Průčelí jsou prolomena obdélnými, půlkruhově zakončenými okny se zvýrazněnými archivoltami dosedajícími na pilastry, vytvářejícími dojem arkád, v přízemí sjednocenými. Mezi jednotlivými okny v patře jsou vloženy kruhové terče, původně obsahující naznačený kříž. Druhá patra nárožních rizalitů jsou prosvětlena trojicí menších sdružených oken. Nárožní rizality jsou zdobeny flankováním v podobě polygonálních pilířů, vyrůstajících nad střechou v malé polygonální věžičky. Ustupující spojovací křídla jsou členěna devíti osami oken. Středový rizalit s hlavním vstupem je dále zvýrazněn středovou převyšující částí se třemi okenními osami s předloženým balkonem. Nižší postranní části rizalitu s jednou okenní osou dotvářejí dojem náznaku stupňovitého štítu. Vysoká obdélná, polokruhově zakončená arkádová okna náležejí hlavnímu reprezentativnímu prostoru objektu – Slavnostnímu sálu. Středovým rizalitem je veden hlavní, reprezentativní vstup do objektu, zdobený trojicí arkád ve formě vítězného oblouku. Rovněž původní vstup od Mlýnské kolonády v bočním křídle objektu, vytvořený během úprav koncem 19. století, byl řešen trojicí arkád. Nad nárožními věžovitými rizality jsou vyneseny střechy stanové, hlavní středový rizalit je završen střechou valbovou a spojovací křídla jsou kryty sedlovými střechami. Všechny střechy objektu jsou velmi nízké, aby mohla vyniknout profilovaná římsa jako výrazná atika s obrannými věžičkami jednotlivých pavilónů v náznaku romantického cimbuří. Pod kordonovou i korunní římsou objektu obíhá pseudorománský obloučkový vlys.