dům

Řadový dvoupatrový dům čp. 8 nepravidelného půdorysu v SV části Žižkova náměstí při ústí Tržní ulice. Západní polovina jižního průčelí předstupuje do líce rizalitu sousedního domu čp.7. Hlavní vstup je orientován do náměstí. Ve dvoře, který přiléhá k domu na SV, krátké novodobější pavlačové křídlo. Západní polovina jižního průčelí předstupuje rizalitem do líce rizalitu sousedního domu čp.7. Ve dvoře krátké, novodobější, dvoupatrové pavlačové křídlo kryté pultovou střechou se spádem směrem do přilehlého dvorku. Střecha je sedlová s hřebenem rovnoběžným s jižním průčelím, rizalit je zastřešen dvěma valbami, které navazují na sedlovou střechu a západní štítovou zeď. Nad severní částí domu má sedlová střecha menší sklon. Jižní průčelí orientované do náměstí je 3 osé, s neorenesančními motivy z roku 1898. V ustupující části domu je umístěn hlavní vchod. Přízemí domu zdobené pásovou bosáží zakončenou patrovou římsou. Nároží domu zdobena lizénami. Výrazná hlavní římsa je profilovaná, pod římsou štukovaný pás s ozuby. Kolem oken jsou profilované štukové šambrány v 2.patře s uchy, v 1.patře s nadokenní římsou a štukovanou parapetní výplní ve tvaru vykrajovaného obdélníku. Před okny a vstupními dveřmi v přízemí jsou osazeny novodobé, kované mříže. Severní fasáda orientovaná do přilehlého dvorku i dvorní křídlo jsou hladce omítané.