dům

Dům čp.2 spolu s dalšími domy tvoří západní průčelí Žižkova náměstí. Jedná se o řadový dvoupatrový dům, který je vestavěn mezi domy čp.1 a čp.3-4. Průjezd domem podél jeho jižní fasády spojuje Žižkovo náměstí s Křížkovou ulicí. Dům stojí na pozemku Města Tábor parc. č. 380. Pozemek je zastavěn vlastní budovou a část parcely tvoří dvorek přístupný z čp.2 a z dvorku domů čp.3-4, se kterým je funkčně sloučen. Průjezd v přízemí domu čp.2 má též parc. č. 380 a spojuje Křížkovu ulici s Žižkovo náměstím. Řadový dvoupatrový dům o 5ti okenních osách. Dům je trojtraktový s trakty o nestejné délce, s nosnými zdmi kolmými na průčelí orientované do náměstí. Dům je krytý sedlovou střechou, doplněnou třemi štíty. Směrem k jihu se otvírá vstup do průjezdu s půloválnou valenou klenbou, ve stěně radnice (čp.1) jsou osazeny dva zazděné půlkruhové okosené kamenné portály. Klenba průjezdu je zdobena psaníčkovým sgrafitem. Průčelí v přízemí je zvýrazněno renesanční kvádrovou rustikou a ukončeno římsou. Ve střední okenní ose zvýrazněné mělkým rizalitem je v přízemí umístěn vstup - se segmentově zaklenutým, profilovaným, kamenným portálkem se třemi novodobými, kamennými stupni. Na portálek jsou z vnější strany osazeny dvoukřídlé, novodobé, plné, dřevěné, kazetové dveřnice. Obdobný portálek je patrný i v okenní ose sousedící s domem čp.3-4, s dochovaným původním vystupujícím kamenným stupněm (v současnosti je otvor částečně zazděn a je zde umístěno okno). Okna i vstup v přízemí mají hladké rámování. V prvním patře je nad průjezdem polokruhově zaklenutá zděná arkáda, ve střední okenní ose je okno s gotickým tesaným ostěním (omítnuto). Obě patra jsou hladce omítaná, ukončená profilovanou římsou. Volutové štíty jsou hladké, členěné pilastry, se sdruženými okénky dělenými pilastry a ukončenými římsami. Ve vrcholu štítu jsou kruhové sgrafitovou technikou provedené terče s motivy husitského kalichu. Část traktu přiléhajícího k domu čp.3-4 tvoří dvorek. Obě zadní průčelí orientované do dvorku jsou novodobě upravena. Fasády jsou omítané ukončené profilovanou římsou, s novodobými kovovými okny, s novodobou, plastickou šambránou se zaoblenými rohy. Pouze dvě okna středního traktu v přízemí mají okna dřevěná, 6-ti tabulková. Dvorek je zadlážděn novodobou dlažbou (vymývaný beton). Uprostřed dvorku je umístěn poklop, který je obezděn kameny do tvaru imitující studnu. V zadním průčelí nad průjezdem v prvním patře jsou dvě polokruhově zaklenuté zděné arkády se dvěma okny. Dvouposchoďové křídlo středního traktu je nižší než hlavní budova, má hladké průčelí, ve střední částí s pásem renesančního psaníčkového sgrafita. Zcela vlevo je osazen okosený, lomený, pozdně gotický portál. Střecha Krytina - směrem do dvora a do Křížkovy ulice - měděná, směrem do Žižkova nám. - keramická pálená červené barvy (TONDACH 12). Klempířské výrobky a oplechování jsou z měděného plechu.