soubor domů

Soubor obytných domů, se nachází v ústecké čtvrti Klíše, při ulicích Na Vlnovce a Mezidomí, jižní a jihovýchodní okraj lemují ulice Klíšská a České mládeže, západní pak ulice U Městských domů. Tvoří ho dvě rovnoběžné zvlněné linie, postavené na protáhlém zvlněném půdorysu. Domy mají pět nadzemních a jedno podzemní podlaží (pouze z části zahloubené ze strany přístupové komunikace. Poslední podlaží, kryté plochou střechou, sloužilo však jako servisní). Hlavním členícím prvkem jejich jihozápadních stran jsou balkóny lodžií se zaoblenými rohy, umístěné vždy po úseku dvou okenních os. Zábradlí lodžie je společné pro dva sousední byty, lodžie odděluje příčka. Protilehlá severovýchodní strana má členění bohatší. Z půdorysu vystupují výrazně předsunuté a převýšené obdélné schodišťové rizality, po jejichž obou stranách se nacházejí průběžné zděné pavlače, rovněž s oblými rohy. Mezi úseky s pavlačemi je vždy čtyřosá část bez vystupujících prvků. Konstrukční uspořádání budovy bylo navrženo jako jednotraktové. Jakousi osu druhého „falešného“ traktu tvořily sloupy železobetonové skeletové konstrukce, které byly ukryty ve dvojitých mezibytových příčkách. Hloubka traktu byla zvolena 8 m, jednotlivé bytové jednotky byly rozvrženy na čtvercovém modulu o rozměru 8 x 8 m. Celková podlahová plocha typizované malobytové jednotky činila i s lodžii přes 57 m2. Každý blok tvoří čtyři vchody se stejným vnitřním uspořádáním. Obsahuje celkem 208 malometrážních bytů, přístupných z pavlačí, k nimž jsou orientovány provozní prostory. Obytné místnosti se nacházejí na protější jihozápadní straně. V nejnižším podlaží byly situovány prádelny a každý byt měl sklepní kóje ke skladování uhlí. Pod střechou byly opět navrhovány sušárny prádla a skladové kóje (v domě byly čtyři prádelny se sušárnami). Jednotlivé bloky řadových pavlačových domů byly v krajích doplněny přízemními přístavky, které byly určeny pro umístění provozoven s obchody a službami pro obyvatele domu. Fasáda je řešena v různých částech navrhovaného souboru odlišně. Částečně byl na jižním domě aplikován kontaktní zateplovací systém s oranžovo-červenou povrchovou úpravou. Ostatní plochy jsou provedeny v odstínech lomené bílé až smetanově červené. Barevně bývají odlišeny balkony. Východní část obou bloků je monochromní v lomené bílé.