dům

Dům je situován na samém jižním okraji Prokopova náměstí, u hlavní průjezdné Husovy ulice ve směru na Vimperk. Jedná se o patrový nepodsklepený dům se sedlovou, v dolní části zalomenou střechou, zakrytou bonským šindelem hnědého zabarvení, osazeny jsou dešťové žlaby se svodem mezi třetím a čtvrtým oknem zleva. Střešní plášť na východní straně proniká jedno novodobé komínové těleso ze šamotových cihel. Kolmo na dům souběžně s boční ulicí navazuje původně přízemní hospodářské křídlo, které bylo v roce 1982 zvýšeno o patro, nově zakryté sedlovou střechou s červenými eternitovými šablonami, kladenými na koso. Průčelí: Patrový měšťanský dům je vystavěn na půdorysu tvaru L. Hlavní průčelí bez soklu, obrácené k západu do ulice Husovy, je v patře sedmiosé, se dvěma vstupy v přízemí. Okenní otvory v patře jsou uzavřeny novějšími dřevěnými zdvojenými dvoukřídlovými, dvoutabulovými, dovnitř otvíravými okny, osazenými do středně hluboké špalety. Zdůrazněna jsou šambránou, vyvedenou pouze v barvě nátěru omítky, parapety jsou zakryty pozinkovaným plechem. Tři okna prolomená v přízemí šambrány nemají, dvě okna zleva jsou osazena do hluboké špalety a chráněny novodobou mříží. Mezi prvním a druhým oknem zleva a mezi čtvrtým a pátým je osazena železná konzole na vyvěšování vlajek. Na levé straně domu jsou ve zdivu osazeny dvě skříňky elektrorozvodu, drobní skříňka se nachází i v patře. Hladké průčelí se světle žlutým nátěrem je ukončeno odsazenou fabiónovou korunní římsou, pod římsou jsou v místech okenních os podvěšeny stylizované drobné klenáky. Severní štítové průčelí, obrácené do boční ulice, má v patře dvě okenní osy, stejné jako v hlavním průčelí. Úplně hladké průčelí plynule přechází do trojúhelného štítu, prolomeného dvěma malými kruhovými větracími otvory. Horní plocha mírně navýšeného štítu nad rovinou střechy je chráněna plechem s hnědým nátěrem. Východní dvorní průčelí je prosté, v patře čtyřosé, dvě okna na levé jižní straně jsou svisle obdélná, dvoukřídlá, šestitabulková, ven a dovnitř otvíravá, na pravé straně odlišná, jedno svisle obdélné zdvojené, dvoutabulové, dovnitř otvíravé, pravé mírně vodorovně obdélné, špaletové, dvoukřídlé dvoutabulové, dovnitř otvíravé. V přízemí jsou okna malá, zdvojená, jednotabulová. Osazena jsou ve středně hlubokých špaletách, parapety jsou chráněny pozinkovaným plechem. Na pravé straně je prolomen široký vstup, osazený novodobými třídílnými prosklenými dveřmi. V zalomení L půdorysu na severní straně se nacházejí železné dveře. Dvůr lichoběžníkového půdorysu je ohraničený na západní straně obytnou budovou a na severní straně křídlem bývalých chlévů, na jižní a východní straně geodetickou hranicí. Tato hranice v přibližné podobě je patrná již na mapě stabilního katastru z roku 1837, kdy jižní hranici dvora ohraničovala původně delší hmota obytného domu a stejně tak jako nyní hranice se zahradou. Tato hranice se zahradou se oproti stabilnímu katastru nepatrně posunula, souhlasí však s dnešním geodetickým zaměřením. Plocha dvora je v současné době vydlážděná betonovou zámkovou dlažbou a tato zádlažba je rozšířena i na přilehlou plochu bývalé zahrady.