kostel Všech svatých

Situace-Kostel se nachází na JV okraji historického jádra města a oproti jeho zástavbě je ve vyvýšené poloze. Pohledově se uplatňuje z vysokých kopců, které město obklopují, ale částečně i přímo z města (nejlépe od SV, S a SZ). Objekt je založený na terasovitém zlomu, který přerušuje příkrý svah klesající cca od JZ k SV. Usazený je na zhruba vodorovné ploše, pro níž byl v JZ a J části vytvořený mírný zářez do svahu. Při patě obvodových stěn je odspádovaný chodníček ze žulových kostek. Zhruba 1 m před JZ a JV průčelím je betonová opěrná zídka zachycující výše položený terén. Zídka je vysoká až 1 m a v jižním nároží je zalomena i před část štítového průčelí. Před SZ průčelím lodi je větší plocha zpevněná asfaltem. v SV sousedství probíhá polní cesta a za ní se rozkládá hřbitov. Na ostatní strany od kostela jsou zatravněné plochy s náletovými dřevinami a keři. Dále od kostela terén příkře klesá k SV, na JZ naopak výrazně stoupá, na SZ zhruba je vodorovný a na JV mírně stoupá. Příjezdová cesta ke kostelu vedena od SZ. Dispozice-Kostel není přesně orientovaný. Podélná osa probíhá téměř ve směru SZ-JV s presbytářem na JV straně. Pro zjednodušení popisu se uvažuje podélná osa jako V-Z. Loď má lehce obdélný půdorys s delší stranou ve směru podélné osy. Při západních okrajích podélných stěn jsou opěráky. Další 3 opěrné pilíře jsou po délce jižní stěny. U severní stěny je nižší pásový pilíř. Kruchta je přístupná z interiéru po schodišti přisazeném k západní stěně. Z kruchty pak vede také schodiště do podkroví (umístěné opět u západní zdi). Presbytář není od lodi půdorysně ani výškově odsazený. Vystavěný je na půdorysu třech stran cca pravidelného osmiúhelníka. V půdorysných zlomech jsou opěrné pilíře. Interiér presbytáře není od prostoru lodi obvyklým vítězným obloukem. Podkroví Podkroví lodi a presbytáře- Tvoří jeden prostor bez dělícího štítu. Kazety podhledu jsou přichycené přímo ke spodním plochám vazných trámů. Na vazných trámech je celoplošná prkenná podlaha. Na vazných trámech je také uložený středový průvlak se spodním průvlakem a vaznými trámy spojený tyčemi s klínkovými závlačemi a novodobými železnými třmeny. Obvodové zdivo je ukončeno pod pozednicí, která je asi současně ukončujícím nosníkem hrázdění stěn. Na čepy provedené ve svislých zhlavích vazných trámů je osazený průběžný hranol, k jehož vnějšímu boku je přisazena cihelná římsová dozdívka. Čelo západního štítu plynule navazuje na interiérový líc stěny. V hladce omítnuté ploše se pohledově uplatňují prvky hrázdění. Jde o středový sloup, 4 paždíky, ztužující kříže a šikmé vzpěry ve spodní etáži a klasové vzpěry v horní etáži. Do štítu jsou pojaty i některé prvky krovu (šikmé sloupky stolic a krokve). Okénka nemají špalety. Prostor u vyústění schodiště z kruchty je oddělený prkennými stěnami a uzavřený odklápěcími dveřmi. Krov je hambalkový tříetážový s ležatou stolicí ve spodní etáži a středovým podélným ztužením v rozsahu střední a horní etáže. Má 5 plných vazeb. V polích jsou 2 nebo 1 vazba mezilehlá. Do čtyř mezilehlých vazeb jsou vloženy prvky pro podélné středové ztužení. Plná vazba obsahuje vazný trám (kampovaný přes pozednice), šikmé sloupky stolice (dole začepované do prahů), rozpěru (čepovaná do sloupků), spodní hambalek (odsazený od rozpěry a plátovaný s krokvemi), pásky (dolní konce přeplátované s krokvemi a sloupky a horní přeplátované s rozpěrou i hambalkem), horní hambalek (plátovaný s krokvemi) a krokve (začepované do vazného trámu). V mezilehlé vazbě je vazný trám, spodní hambalek (plátovaný s krokvemi), pásky pod spodním hambalkem (dole plátované s krokvemi a nahoře s hambalkem), horní hambalek (plátovaný s krokvemi)a krokve. Ve čtyřech mezilehlých vazbách je navíc středový sloup v rozsahu 2. a 3. etáže (dole volně ukončený pod spodním hambalkem, s hambalky plátovaný), a klasové vzpěry u sloupu v horní etáži (dolní konce přeplátované se sloupem a horní plátované s krokvemi).Ve spodní části jsou u jižních boků sloupů trámové příložky (jakási věšadla); v jedné mezilehlé vazbě jde sloup až k vaznému trámu. V poslední východní vazbě je po celé výšce středový sloup s patečními pásky (nahoře plátované se sloupem) a klasovými vzpěrami v horní etáži. Na koruně stěn je jedna pozednice (částečně obezděná). Přes vazné trámy jsou kampované pětiboké prahy. Střední vaznice mají lichoběžný profil a jsou uložené v šikmé rovině. Ztužení je v rovině sloupků stolic provedeno na J a S straně jednou mezilehlou vaznicí a ondřejskými kříži (v každém poli jeden). Ve středové rovině jsou pod spodními a horními hambalky nosníky (čepované do sloupů). V každém poli vymezeném sloupy je jeden ondřejský kříž (vstřícně nebo nevstřícně plátovaný na sloupy). Valby závěru mají nárožní krokve a 9 dalších krokví. Všechny nahoře dobíhají až ke hřebenu. U pěti krokví je spodní hambalek podložený páskem. U ostatních krokví jsou hambalková krátčata. Na obvod závěru přechází střední vaznice podepřená ve zlomech šikmými sloupky. Námětky jsou trámkové. Dřevo je ručně stesané. Spoje jsou zajištěny kolíky a skobami. Značení je provedeno vyseknutými římskými číslicemi a štípanými trojúhelníčky. V boku spodního hambalku jsou 3. vazby od východu jsou volné zářezy pro připlátování svislých a šikmých prvků. Dílčí vysprávky jsou z řezaného dřeva (příložky u některých vazných trámů, dodatečné pomocné prvky aj.). Konstrukce zvonové stolice – zvonová stolice má 2 vazby uložené v příčném směru. Vazba obsahuje základový trám (konce kampované přes pomocné podélné hranoly), středový sloup (začepovaný do základového trámu) a dvě šikmé vzpěry u sloupu (dole začepované do základového trámu a nahoře do sloupu. Hranoly pod vaznými trámy jsou částečně přeplátované se třemi horními hambalky. Uprostřed jsou základové trámy spojené nosníkem. Sloupy jsou zavětrované v podélném směru vzpěrami (dole plátované se spojujícím nosníkem a nahoře se sloupy). Dřevo je tesané. Spoje jistí kolíky. Na stolici visí jeden zvon. Konstrukce sanktusníku – dva ze sloupů jsou postavené na příčný práh uložený rovnoběžně se základovými trámy zvonové stolice. Konce prahu jsou kampované i přes stejné hranoly. V patě krovu je obvodový trámový věnec. Dřevo je ručně opracované.