kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kozlově pochází ze 14. století, výrazněji přestavován pak byl roku 1708 v barokním stylu. Kostel je orientovaný ke světovým stranám. Loď obdélného půdorysu; při západní stěně 3 opěráky (krajní mají boky zalícované s povrchem podélných stěn). Půdorysně redukovaný presbytář složený z lehce obdélného pole (delší strana V-Z) a trojbokého závěru (cca 3 strany pravidelného osmiúhelníka); po obvodě stěn závěru opěráky (vyjma nároží mezi S a SV stěnou). K západní části jižního průčelí lodi přistavěna věž o čtvercové základně; v rozsahu posledního podlaží vnější hrany půdorysu výrazněji zkosené; severní stěna založena na stěně lodi. Po severním boku presbytáře obdélná sakristie; delší strana v podélném směru. K východní části severní stěny lodi připojena zhruba čtvercová kaple; východní stěna lícuje s východní stěnou lodi; volná nároží lehce segmentově zaoblená. Při jižní stěně presbytáře dřevěný obdélný přístavek se schodištěm k oratoři. V průčelí severní zdi socha sv. Václava v podživotní velikosti.