zámek

Zámek je situován v jižní části města, na mírné vyvýšenině, díky čemuž vytváří jednu z hlavních dominant v panoramantu města. Jedná se o volně stojící, trojkřídlou budovu založenou na půdoryse U s mělkým rizalitem na ústřední ose hlavního, tj. západního průčelí. Zahradní průčelí je na ústřední ose promodelováno hlubším trojosým rizalitem, který obsahuje těleso dvouramenného schodiště. Západní fasáda je celkem 13tiosá, přičemž ústřední osu vyplňuje trojboký polygonální rizalit. Každá z jeho tří stěn je členěna okenními otvory, které odpovídají okenním otvorům v bočních částech fasády, avšak jejich šambrány jsou bohatší. Přízemí je armováno a na ústřední ose rizalitu je prolomen segmentově završený vjezd do budovy. Nad vjezdem je prolomeno balkonové okno, které je rámováno dekorativně utvářenou šambránou završenou segmentovým frontonem. Spodní římsa frontonu je roztržená a osazena je zde korunovaná kartuš s erbem Rottalů. Šambrána je tvořena jakýmisi lezénami s vpadlými dříky, na které dosedají kubizující konzoly, ze kterých spadají tři kapky. Konzoly jsou na spodní části zdobeny motivem kvítku, se kterým se setkáváme také ve cviklech okna. Na konzoly dosedá kladí, které je - s výjimkou archivolty - ve středu roztržené. Na oknem následuje čtvercové okno s jednoduchou šambránou, která je ve spodních rozích zalamována a v jejímž vrcholu jsou osazeny tři kapky. Na šambránu dosedá rovna nadokenní římsa. Nad ústřední osou rizalitu je vyzdvižen nízký trojúhelný štít, v jehož ploše je osazen hodinový ciferník. Okna bočních os rizalitu jsou řešena obdobně, ale završena jsou trojúhelným frontonem. Čelní osa rizalitu je lemována lezénovým rámem a její nároží jsou členěna pásovou bosáží, která je přetažena přes celou plochu bočních os. Boční části fasády jsou řešeny obdobně, pouze šambrány oken prvního patra jsou o něco jednodušší. Celá plocha bočních částí fasády je lemována lezénovým rámema nároží jsou vyztužena armováním. Okna přízemí jsou opatřena jednoduchou šambránou s podloženým klenákem ve vrcholu. Okna prvního patra jsou lemována šambránou, která je v horní části zdvojená. Horní část je obohacená trojicemi kapek a drobnými kvítky. Plocha nad okny je vyplněna reliéfním dekorem a završena je profilovanou nadokení římsou, která spočívá na drobných kubizujících konzolách, které jsou zdobeny kvítky a z nichž spadají trojice kapek. Okna druhého patra jsou opatřena podloženými šambránami, které jsou v dolních rozích zalamovány a nahoře jsou obohaceny o odrobná ucha a kapkami. Fasáda je završena profilovanou korunní římsou. Vnější fasády bočních křídel jsou 10tiosé a ve středu jižní fasády jižního křídla jsou prolomena dvě velká balkonová okna. Zahradní průčelí bočních křídel jsou trojosá. Nádvorní fasáda bočních křídel je pětiosá. Nádvorní fasáda západního křídla je pětiosá, přičemž ústřední trojosa nálěží rizalitu. Okna všech fasád jsou řešena obdobně jako na hlavní fasádě. V ústřední ose zahradního rizalitu je prolomen široký, segmentově završený vjezd s kamenným ostěním. Ve vrcholu ostění je osazena korunovaná kamenná kartuš s aliančním erbem Rottalů a Dietrischteinů. Nad vjezdem je prolomeno velké balkonové okno. Rizalit je završen trojúhelným štítem a hodinovým ciferníkem. Na nádvorním průčelí jižního křídla je v ústřední ose prolomen pravoúhlý vstupní otvor, přístupný po dvou stupních a zasazený do kamenného lištového ostění s uchama s kapkama. Nad vstupem je osazena korunovanná kartuš s aliančním erbem rodu Kobenclů a Monte l´Abbate. Na fasádě na opačné straně čestného dvora je nad vstupem osazena kartuš s aliančním erbem rodu Dietrichsteinů a Rottalů. Střecha je mansardová a jsou v ní prolamovány drobné vikýře. V interiéru zámku se dodnes dochovaly pouze fragmenty původní výzdoby. materiál: smíšené zdivo, hladká omítka světlé okrové barvy; kámen (erby, ostění) krytina: bobrovka