zřícenina hradu Štamberk

Popis odpovídá údajům na původním evidenčním listu zpracovaném: D. Antošovou, září 1968. Doplnění evidenčního listu: Lokalita se nachází na skalnatém JV okraji plochého masivu kóty 717 m v nadm. v. 712-670 m. Přes staveniště tvořené žulovými skalami měl hrad dost pravidelný rozvrh. Severní část je téměř pravoúhlá a její 45 m široké čelo tvořila 2 m silná hradba, po níž zůstala suťová hráz a prohlubeň v rozšířeném místě. Možná pochází i z velké věže, z níž sice nejsou vidět žádné pozůstatky, ale její existenci není vyloučena. Vlevo od místa brány jsou zbytky dvouprostorového paláce (17x10,5 m). V jižním díle obvodní hradba sledovala okraje skal, také v rovných úsecích. Nejvíc je vysunut asi 15 m vysoký střep zdiva (tl. 1,5 m), asi z vyhlídkové věžice. Před jádrem se táhl úzký parkán s půlkruhovou baštou pod palácem. Jeho zdivo z velkých kamenů odpovídá zdem předhradí, takže spolu s nimi vznikl při pozdějších opevňovacích pracích. Přes příkop, který je v šířce 15-18 m vylámán do skály, vedl most a před branou je vidět zeď, na níž dosedala padací část mostu. Zalamované úseky hradby, pozoruhodné celkovou délkou 250 m, uzavíraly velké předhradí na ploše mírnějších strání. Do okruhu zapojily východní skalní blok, který byl hradbou spojen se skalním výběžkem jádra. Zajímavá je také skalní plotna, která natolik ztížila zřízení příkopu, že ho zde nahradila parkánová zeď. Chráněná plocha lokality je 12682 m2. Hrad se v písemných pramenech uvádí až k roku 1356, kdy jeho poměrně velké zboží prodal Štěpán z Březnice Jindřichovi z Hradce k Telči,. Hrad patrně založil Jaroslav ze Šternberka, jenž je v létech 1284-1287 doložen jako purkrabí na královském hradě Bítově. Jeho odměnou zřejmě byl málo osídlený kraj v pramenné oblasti Moravské Dyje a držbu pojistil nově vystavěný hrad. Také nejstarší nálezy z archeologického výzkumu datuje J. Bláha do sklonku 13. stol., což úvahu o založení jen potvrzuje. Pánům z Hradce patřil až do zániku, k němuž došlo patrně při husitském tažení na jihozápadní Moravu v r. 1423. Jen krátce, mezi léty 1399-1404, měli Šternberk v držení páni z Kravař.