hradiště Kočičí zámek

Na skalnaté výšině zvané "Kočičí zámek" nad řekou Dyjí se nachází drobné opevnění se silně druhotně narušeným kruhovým obytným areálem. Jeho oválný centrální pahorek je narušený a má dnes osy 15 a 11 m, ale jeho západní část se zřejmě uvezla po prudkém svahu. Z přístupných stran ho chrání půlkruh dílem polozasypaného příkopu a vnějšího náspu. Příkop je místy vylámán do skály a má šířku 10-11 m a jádro je proti dnu vyvýšeno 4,5 m. Chráněná plocha lokality je 1231 m2. Radkov se zmiňuje r. 1358, kdy se po něm píše Jarek. Možná je to on, kdo v r. 1367 vystupuje jako Jaroslav Morava, navíc s bratrem Čéčem a Zdichem Rušem z Radkova. Nejsou však zdaleka jediní a vladyků s tímto přídomkem se do konce 14. stol. uvádí celá řada. Snad proto mělo úsilí pánů z Hradce o připojení vsi k Telči dlouho negativní výsledky a na počátku 15. stol. jí drželi jen část. O tvrzi však není řeč vůbec, ani v r. 1482, když ves od Hynka a Oldřicha z Maříže konečně koupili celou. Sporé nálezy z lokality datují její existenci do 13. a 14. století.