zámecký park

Zámecký park v jeho současné podobě vznikl asi před 130 – ti lety jako součást panství Světlá nad Sázavou. Park patří k významným krajinným prvkům oblasti Posázaví, jeho rozloha činí 16 ha včetně kaskády dvou rybníků. Na indikační skice z roku 1838 je znázorněna podoba poměrně menšího parku s odlišným uspořádáním cestní sítě, jeho součástí byl také hospodářský dvůr. Zásadní přeměna podoby parku proběhla pravděpodobně po roce 1868, kdy byl zámek přestavěn v novorenesančním slohu. Vznikl rozlehlý přírodně krajinářský park. Pozdější významnější změny parku probíhaly až v průběhu 20. století, kdy byl hospodářský dvůr od parku oddělen a v souvislosti se sídlem zemědělského učiliště v budově zámku, byla na ploše parku postavena jídelna a ostatní provozní budovy. Porosty většinou starých dřevin mají harakter lesa či obory, a to zejména v jižní části zámeckého parku. Park zde působí dojmem podhorských oblastí. Porosty smrků rostoucích na skalnatém a členitém podloží jsou doplněny sítí říček a občasnými plochami s výsadbou kapradin. Poblíž zámku má park charakter výlučně přírodně krajinářského. Na travnaté ploše jsou vysazeny solitéry i skupiny dřevin. V některých částech parku jsou návštěvníkům umožněny malebné průhledy na budovu zámku. drobná architektura připomínající dobu romantismu je v parku zastoupena tureckým pavilonem, fontánou, litinovými mostky a drobnými altány s kovovou konstrukcí. Nádvoří zámku je zdobeno květinovým záhonem s centrálním bazénem a fontánou.