zámek - zámeček

Uprostřed jižní fronty Náměstí v Jistebnici cca 14 km severozápadně od Tábora. Jednopatrový částečně podsklepený objekt s valbovou střechou. Vysazený o 1 okenní osu do náměstí. Severní průčelí pětiosé, v přízemí v ose půlkruhově zaklenutý vstup do průjezdu. Po stranách okna v šambránách s ušima. Patro odděleno kordonovou římsou. Okna v patře lemována šambránami, parapety s čabrakovými výplněmi. Nároží armována rustikou. Východní fasáda čtyřosá. V přízemí sdružené okno, okna v patře lemována šambránami, parapety s výplněmi, kordonová římsa končí u druhé osy. Západní fasáda rovněž čtyřosá. Jižní průčelí s představenou trojosou arkádou, v přízemí půlkruhově zaklenutou v patře s rovným nadpražím na pilastrech. U ohradní zdi před jižním průčelím domu je situována kašna. Žulová, obdélného půdorysu s okosenými nárožími. Přední strana se střapci. V současnosti vyplněna oblázky a slouží jako pítko.