Stanice metra Vyšehrad

Stanice Vyšehrad (dříve Gottwaldova) je jedinou povrchovou stanicí na trase C. Je součástí opěry Nuselského mostu a strop nástupišť tvoří mostovka magistrály. Této stanici byla věnována velká pozornost z důvodu plánované výstavby haly pro konání sjezdů KSČ (později Palác kultury) a mezinárodního hotelu. Po architektonické stránce je stavba v rámci celého pražského metra velice zdařilá, čistá a svým řešením velmi zajímavá. Díky celoplošně proskleným bočním stěnám nástupišť je ze stanice výhled na okolí i Pražský hrad. Na nástupiště navazují venkovní atria. Původně stanici "zdobily" citáty Klementa Gottwalda, které zde byly nakonec umístěny namísto připravených uměleckých děl od Olbrama Zoubka, Miroslava Chlupáče či Evy Kmentové. Podlahu kryje vahlovická žula namodrale šedé barvy. Opěrnou zeď u stanice sochařsky ztvárnil Stanislav Kolíbal již roku 1968.