hrad - hrádek Freudenstein (Šlikův hrádek), zřícenina a archeologické stopy

Areál hradu je přibližně 75 m dlouhý a 65 m široký. Orientace jeho podélné osy probíhala přibližně ve směru sever – jih. Do dnešních dnů se z hradu dochovaly pouze dvě věže s fragmenty přiléhajících hradeb. Věž zv. Šlikovka zaujímá severovýchodní cíp areálu. Její zdivo je provedeno jako smíšené, ovšem se zásadní převahou kamenného materiálu. Věž, stejně jako níže popsaný přilehlý fragment hradby, je omítaná. Její fasáda je provedena jako hladká. Pouze lehce předsazené zdivo 4. NP, které je produktem přestavby z 3. čtvrtiny 19. století, je vynášeno řadou drobných kamenných konzolek a navazujícím obloučkovým vlysem využívajícím lomené oblouky. Koruna zdiva je završena výraznou, ovšem jednoduše řešenou, pětkrát odstupňovanou, korunní římsou. Věž má kruhový půdorys o průměru asi 10 m a dosahuje výšky přibližně 20 m. Její střecha je kuželovitá s námětky. Jako střešní krytina je zde využit měděný plech. V 1.–3. NP se nachází skupina střílnových okenních otvorů. S většími okenními otvory se zde setkáváme pouze ve 4. NP. Jedná se zde o šestici obdélných oken se segmentovým záklenkem. Okenní výplně těchto šesti oken jsou osazené v líci stavby a jsou zhotoveny jako dřevěné, jednoduché, dvoukřídlé, členěné celkem do 10 okenních tabulek. Některá okna jsou navíc osazena větracími okénky o velikosti jedné okenní tabulky. Věž je podsklepená, v patrech plochostropá. K popisované věži přiléhá na západní straně fragment severní hradby, který dosahuje maximální výšky 6 m a délky 18 m. Z jižní strany podélně k hradbě přiléhá soudobé jednoramenné dřevěné schodiště, které vede na dřevěnou lávku jdoucí podél hradby a ústící do vchodu do věže ve 2. NP. Lávka, spolu s přilehlou částí hradby, je nadstřešena sedlovou stříškou krytou šindelem. Druhá hradní věž, zvaná Prachárna, se nachází v jihozápadní části areálu. Tato věž má průměr asi 9 m a dosahuje výšky přibližně 16 m. Její zdivo je čistě kamenné. Má kruhový půdorys, který je však směrem ke středu areálu zploštěn v délce 3,8 m. V tomto úseku se nacházel půlkruhem zaklenutý otvor jdoucí přes většinu výšky věže. Otvor byl druhotně zazděn a opatřen jednoduchými dveřmi zaklenutými půlkruhovým záklenkem. Zazdění popisovaného mohutného otvoru ovšem není provedeno ve stejné síle zdiva jako u zbytku věže, čímž se ve věži do současnosti dochovala mohutná nika. Lze předpokládat, že tento otvor byl zazděn nejpozději po destrukci většiny hradu – tj. nejpozději v průběhu 17. století. Střecha je zde opět provedena jako stanová s námětky. Střecha má v základu tvar osmibokého jehlanu a je kryta vláknocementovou krytinou antracitové barvy imitující barevností a formátem břidlici. Oproti věži Šlikovce je interiér věže Prachárny členěn pouze do dvou úrovní. Její přízemí je zaklenuto křížovou klenbou. V horní polovině jejího obvodového pláště jsou čtyři otvory, které se nacházejí ve dvojici nad sebou a směřují k jihu a jihovýchodu. Dva z otvorů je možné považovat za jednoduché štěrbinové střílny. Archeologickými průzkumy byla potvrzena existence hradebního systému navazujícího na věž Prachárnu ze severní i východní strany. K severní straně věže přiléhala hradební zeď o šíři 0,6 m. Její zdokumentované torzo má délku 8 m. K západní straně věže přiléhala nejen hradební zeď, ale i zeď parkánová. Archeologicky zdokumentovaná je část jižní hradební zdi o délce 10,5 m. Maximální šíře jejího zdiva je 1,1 m. Nachází se v ní jeden střílnový otvor. Jižně od popsané hradební zdi se nachází zeď parkánová. Ta je navíc ve styku s věží Prachárnou vyztužena věžicí o průměru 2,7 m. Veškeré popsané nalezené zdivo hradebního systému je neomítané. Nalezeny byly pouze drobné relikty vápenných omítek na vnitřním líci západní hradby. Součástí hradu je taktéž hradní příkop, který protíná hřeben ostrožny a zároveň tvoří západní hranici lokality. Při jeho vnitřní hraně je ponechán skalní masiv, jenž je na své východní straně osekán a vytváří dojem valu před západní hradbou. V JV části hradního areálu jsou pod úrovní terénu patrně zachovány historické sklepní prostory.